Sari la conținut

Cele trei investigații ginecologice de importanță majoră în cazurile de infertilitate

Investigații ginecologice. Printre investigațiile pe care specialistul în infertilitate le poate recomanda și efectua în vederea stabilirii cauzelor acestui diagnostic se numără histeroscopia, histerosalpingografia și histerosonografia.

Pentru acelea dintre dumneavoastră care nu știți în ce constă fiecare și în ce situații se recomandă, dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, le prezintă pe fiecare.

 

 

Investigații ginecologice. Histeroscopia este nu doar o metodă de diagnostic ci și una de tratament, minim invazivă. Indicațiile și avantajele terapeutice ale histeroscopiei s-au diversificat în timp, aceasta fiind frecvent utilizată.

Lista indicațiilor este generoasă, le voi aminti doar pe cele mai importante dintre ele:

  • cazurile în care pacienta prezintă o sângerare anormală a cărei cauză se bănuiește că este organică, intrauterină;
  • suspiciuni de malformații uterine;
  • anomalii ale uterului sau colului ce pot fi diagnosticate cu certitudine prin această investigație sau chiar tratate (polipi endometriali, endometru gros, hiperplazie de endometru, sinechie uterină etc);
  • verificarea permeabilității trompelor uterine;
  • înainte de efectuarea unei fertilizări in vitro sau după una sau două fertilizări eșuate.

Investigația se realizează în ambulator, cu sau fără anestezie, și constă în introducerea în cavitatea uterină a unui tub (flexibil sau rigid) prevăzut cu o cameră video în vederea vizualizării acesteia dar și a colului uterin, eventual și a orificiilor tubare.

Citeste si:

Investigații ginecologice. Histerosalpingografia este o altă metodă de investigație minim invazivă recomandată în infertilitate și în cazurile în care au existat mai multe avorturi spontane. Aceasta îl va ajuta pe specialist să verifice dacă uterul are un aspect normal, dacă există sau nu malformații la nivelul lui și, în special, dacă trompele uterine sunt permeabile. Se mai recomandă și în cazurile de dureri menstruale intense și hemoragii abundente.

Histerosalpingografia constă în introducerea unui tub mic în uter, prin care se injectează substanță de contrast, substanță care va umple cavitatea uterină și va pătrunde în trompe, în vederea obținerii de imagini radiografice. Investigația se realizează pe stomacul gol (pentru a evita starea de vomă), fără anestezie sau cel mult cu anestezie locală (nu este dureroasă ci mai degrabă inconfortabilă) și nu durează mai mult de 30 de minute.

Investigații ginecologice. Histerosonografia are ca scop evaluarea cavității uterine și testarea permeabilității trompelor, fiind o metodă doar de diagnostic, nu și de tratament. Este printre cele mai folosite metode de diagnostic în infertilitate, dar se mai recomandă și în cazurile de sângerări anormale cantitativ (între menstre sau postmenopauză), evaluarea polipilor, fibroamelor, sinechiilor sau în avorturile repetate.

Investigația constă în introducerea unui cateter flexibil prin colul uterin, injectarea prin acesta a unei soluții saline și obținerea de imagini cu ajutorul ecografului.

Procedura nu este dureroasă, nu necesită anestezie și durează între 20 și 30 de minute. Un procent considerabil de femei diagnosticate cu infertilitate, ca urmare a obstrucției trompelor uterine, au rămas însărcinate pe cale naturală după această intervenție, ca urmare a efectului de desfundare a lor.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.