vineri, martie 24, 2023

Mituri despre infertilitate. Infertilitatea este o realitate incontestabilă, demonstrată de statistici. Poate doar rata cazurilor de infertilitate să nu fie exactă, și asta pentru că un număr mare de cupluri încă mai așteaptă „o minune”, deși au trecut fără rezultat cele 12 luni de contacte sexuale regulate, neprotejate. Adică termenul dincolo de care se poate vorbi în mod clar despre infertilitate.

Te-ar mai interesa: Dupa aproape 200 de ani, s-a aflat ce boli a avut ...

A lăsa timpul să treacă și a aștepta o sarcină pe cale naturală devine… pierdere de timp. Pentru că trecerea timpului înseamnă și diminuarea progresivă a rezervei ovariene, deci și scăderea oricăror șanse de a concepe. Căci dacă pentru alte cauze specialiștii în infertilitate găsesc soluții, pentru epuizarea rezervei ovariene nu sunt  alte alternative în afara apelării la ovocite donate.

Mituri despre infertilitate

Din păcate, în jurul problemei infertilității încă gravitează o serie de mituri. Și – tot din păcate – aceste neadevăruri încă mai circulă și încă mai sunt crezute. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate explică cinci dintre ele:

Te-ar mai interesa: Testul de sânge care ar putea detecta boala Alzhei...

Mitul nr. 1: Infertilitatea este o problemă a femeii

Nicidecum! Infertilitatea afectează în exact egală măsură bărbații și femeile. Potrivit American Society for Reproductive Medicine, 35% din cazurile de infertilitate sunt atribuite femeilor, alte 35% bărbaților, 20% ambilor parteneri iar pentru un procent de 10% cauzele sunt necunoscute. Atât bărbații cât și femeile au, fiecare, câte un set propriu de simptome care pot sugera infertilitatea. Doar că trebuie recunoscute și diagnosticate de specialistul în infertilitate pentru a fi tratate eficient.

Te-ar mai interesa: Ce risc ai să faci infarct? Un indiciu vital poate...

Mitul nr. 2: Dacă ai născut deja un copil este imposibil să fii infertilă

Datele o demonstrează fără tăgadă: aproximativ 30% dintre cazurile de infertilitate se înregistrează după primul copil. Incapacitatea de a concepe din nou sau de a purta o sarcină după nașterea unuia sau mai multor copii este denumită infertilitate secundară. Așa că mitul este spulberat fără drept de apel.

Te-ar mai interesa: Cel mai bun remediu natural împotriva herpesului. ...

Mitul nr. 3: Dacă ovulezi n-ai cum să nu rămâi însărcinată

În realitate, chiar dacă femeia ovulează, poate avea probleme de fertilitate. Și asta din cauza altor condiții medicale. De exemplu, endometrioza poate împiedica ovulul să ajungă de la ovar la uter, această afecțiune fiind de fapt cauza infertilității. Un alt exemplu îl reprezintă blocajul tubar (trompe înfundate), situație în care ovocitul – deși a fost eliberat de ovar -, nu poate… călători până în treimea externă a trompei, acolo unde are loc fertilizarea.

Te-ar mai interesa: Dieta daneză: slăbești până în 20 kg în 13 zile RA...

Mitul nr. 4: Infertilitatea este cauzată de stres

Chiar dacă relaxarea poate avea o contribuție în managementul infertilității, haideți să nu exagerăm. Până la urmă infertilitatea este o problemă medicală, nu psihologică, iar diversele afecțiuni ale aparatului reproducător nu se tratează cu gânduri pozitive și vacanțe revigorante…

Mitul nr. 5: Vârsta afectează doar fertilitatea femeilor, nu și a bărbaților

Așa cum afirmam și la începutul articolului de față, pentru femei vârsta contează, din perspectiva rezervei ovariene. Dar și pentru bărbați contează, rata infertilității masculine crescând o dată cu vârsta. După 40 de ani este posibil ca un bărbat să înceapă să se confrunte cu scăderea volumului de spermă și a motilității spermatozoizilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private