Sari la conținut

Cele trei tipuri de cancer care omoară cele mai multe românce

Cancer
Cancer

Cancerul de san reprezinta principala cauza de deces prin cancer in randul femeilor, dar 98% dintre femeile diagnosticate cu cancer de san incipient traiesc cel putin inca 5 ani.

Cancerul de col uterin este a 4-a cea mai intalnita forma de cancer in randul femeilor, rata de vindecare in cazul bolii descoperite in faza incipienta fiind de 93%.

cancer de col

Cancerul ovarian ocupa al 7-lea loc in clasamentul celor mai intalnite tipuri de cancer in randul femeilor, iar 45% dintre femei supravietuiesc la 5 ani de la diagnosticare.

Toate acestea sunt informatii cuprinse in prima parte a studiului „Afectiuni oncologice feminine in Romania”, cea mai ampla cercetare privind impactul cancerului de col uterin, cancerului ovarian si a celui de san in tara noastra. Studiul este realizat de Coalitia pentru Sanatatea Femeii, un parteneriat strategic intre ONG-uri, profesionisti din sistemul medical si toti cei interesati in a promova importanta educatiei si preventiei in ceea ce privește cancerul de col uterin, ovarian și de san.

cancere

Pentru a contura o imagine cat mai clara a situatiei cu care se confrunta pacientele si sistemul medical in relatia cu aceste trei boli, au fost centralizate date cu privire la incidenta, prevalenta si mortalitatea asociata acestora, precum si informatii cu privire la programele de preventie, screening, diagnosticare precoce si tratament din Romania.

rata de supravietuire

De asemenea, a fost analizata perspectiva medicilor de familie si a ginecologilor cu privire la programele de screening, precum si la provocarile legate de managementul cancerului de col uterin, cancerului ovarian si a celui de san.

Medicii se confruntă cu dificultăţi în colaborarea interdisciplinară

MEDICI DE FAMILIE

Netransmiterea informaţiilor exacte despre diagnosticul şi evoluţia pacientelor către medicii de familie de către medicii specialişti. În cazul screening-ului pentru cancer de col uterin: refuzul unor medici ginecologi de a lua în considerare testul BabesPapanicolau realizat în mediul uscat, ci doar în mediu lichid (variantă nedecontată de CNAS).

GINECOLOGI

Implicarea slabă a medicilor de familie în screening care duce la întârzierea prezentării pacientelor la specialist (valabil pentru toate tipurile de cancere ginecologice). Neincluderea în statistici a cazurilor văzute în cabinetele medicale care nu au contract cu CNAS.

Managementul bolii depinde de usurinţa cu care poate fi diagnosticată

CANCER DE COL UTERIN

Cel mai uşor de identificat şi prevenit prin screening / vaccinarea anti-HPV. Şanse de vindecare foarte mari dacă este diagnosticat precoce Nu există bariere în screening: Program naţional. Prelevare simplă. DAR lipseşte informarea. ONCOLOGUL şi GINECOLOGUL sunt principalele specialităţi medicale implicate în managementul bolii.

CANCER DE SÂN

Uşor de depistat prin autoexaminări / ecografii periodice Şanse de vindecare foarte mari dacă este depistat în stadii incipiente. Bariere în screening: Disconfortul mamografiei Teama pacientelor de mastectomie. ONCOLOGUL si CHIRURGUL sunt principalele specialităţi medicale implicate în managementul bolii.

CANCER OVARIAN

Cel mai dificil de diagnosticat, boală agresivă. Şanse de vindecare foarte mici – majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în stadii avansate. Bariere în screening: Caracterul asimptomatic Lipsa unei investigaţii specifice. GINECOLOGUL si ONCOLOGUL sunt principalele specialităţi medicale implicate în managementul bolii.

Medicii au observat că majoritatea pacientelor consideră diagnosticul de cancer egal cu pierderea vieţii.

Untitled

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel