Sari la conținut

Celebru regizor RUS, apel la PACE: Pe deasupra capetelor noastre, în locul porumbeilor păcii zboară rachetele urii și morții. OPRIȚI-VĂ!

Celebru regizor rus, apel la PACE: Pe deasupra capetelor noastre, în locul porumbeilor păcii zboară rachetele urii și morții. OPRIȚI-VĂ!

Născut în Siberia, chiar în timpul celui de-al doilea Război Mondial, regizorul Lev Dodin atrage atenția, într-o scrisoare deschisă adresată presei, că „nici în cel mai negru coșmar nu și-ar fi putut imagina rachete rusești îndreptate spre orașe și sate ucrainene, care să îi trimită pe locuitorii Kievului în buncăre și să îi determine să își părăsească țara”.

Celebru regizor rus, apel la PACE. „Niciun stat nu a fost capabil până acum să controleze sentimentele oamenilor”

„În copilărie ne jucam de-a apărarea Moscovei, Stalingradului, Leningradului Kievului. Nici nu pot să îmi imaginez că azi Kievul se apără sau se predă militarilor ruși. Creierul meu refuză să vadă, să audă sau să își imagineze asemenea imagini.

Ultimii doi ani ar fi trebuit să ne amintească nouă, tuturor celor care trăim în această lume, cât de fragilă și vulnerabilă este viața omului, cum se prăbușește lumea când îi pierdem pe cei dragi. N-am ținut minte.

În aceste zile se prăbușește lumea celor cărora le mor apropiații, se prăbușește lumea celor care îi omoară pe apropiații altor oameni”, a declarat regizorul rus, potrivit Oteatre.info.

Lev Dodin a subliniat că mila, compansiunea și empatia nu cedează voinței statelor și politicienilor.

„Nu li se poate dicta oamenilor când și de cine să se teamă, când și de cine să le fie milă. Niciun stat nu a fost capabil până acum să controleze sentimentele oamenilor.

Misiunea artei, a culturii a fost întotdeauna și este, mai ales după ororile din secolul XX, să îl învețe pe om să perceapă durerea altui om ca și cum ar fi a lui însuși, să înțeleagă că nicio idee, oricât de măreață și minunată ar fi, nu merită viața unui om. Acum putem spune că din nou ar și cultura nu au reușit în misiunea lor”, a mai spus el.

„Noul secol XXI s-a dovedit mai îngrozitor decât secolul XX”

Regizorul a evocat și evenimentele tragice din secolul trecut.

„Eu am 77 de ani, nu-mi e greu să-mi imaginez ce va urma peste tot: împărțirea în drepți și nedrepți, căutarea inamicilor interni și externi, încercări de a remodela trecutul, împăcarea cu prezentul, rescrierea viitorului. Toate astea s-au întâmplat deja în secolul XX.
În aceste zile noi am ajuns în secolul XXI.

Chiar în aceste zile a început secolul XXI. Noi toți împreună i-am permis acestui secol să înceapă. Să înceapă așa cum a început. Iar noul secol XXI s-a dovedit mai îngrozitor decât secolul XX.

Ce ne rămâne de făcut? Să ne rugăm, să ne căim, să sperăm, să implorăm, să cerem, să protestăm, să ne spălăm păcatele? Probabil tot ce n-am făcut până acum: să ne iubim aproapele, să-i iertăm pe ceilalți așa cum ne iertăm pe noi înșine, să nu credem în Rău și să nu luăm Răul drept Bine”, se mai arată în scrisoarea sa.

Regizorul rus Lev Dodin a solicitat încheierea războiului.

„Eu am 77 de ani, de-a lungul vieții am pierdut mulți oameni pe care i-am iubit. Azi, când pe deasupra capetelor noastre, în locul porumbeilor păcii zboară rachetele urii și morții, pot să spun un singur lucru: opriți-vă!

Organismul omenirii nu se face bine cu operații chirurgicale. La orice intervenție chirurgicală curge și sângele celui care operează, care face septicemie incurabilă. Opriți intervenția chirurgicală. Pansați rănile.

Să facem imposibilul: să facem secolul XXI așa cum l-am visat, nu așa cum l-am făcut acum. Eu fac singurul lucru pe care îl pot face: vă implor, opriți-vă! Opriți-vă. Vă implor”, a conchis Lev Dodin.

Cine este Lev Dodin

Lev Dodin s-a născut pe 14 mai, 1944, în Siberia. Tatăl, geolog, şi mama, medic, fuseseseră evacuaţi din Leningradul aflat sub asediu.

Viaţa grea din Siberia a continuat şi după întoarcerea familiei În oraşul devastat de război, în care Dodin a descoperit teatrul: „Teatrul a devenit un refugiu în care eram liber… în mintea mea, plăcerea de a fi împreună cu ceilalţi s-a asociat pentru totdeauna cu teatrul”, scrie el în cartea sa autobiografică Journey Without End.

După absolvirea Institutului de Teatru de la Leningrad, Dodin a montat, timp de aproape 20 de ani, spectacole în diverse teatre sau la invitaţia marilor festivaluri din Rusia şi străinătate, printre care Teatrul Gorki, MHAT, Scala Milano, Festivalul de muzică de la Florenţa, Festivalul de la Salzburg, spectacole care puneau amprenta sensibilităţii ruseşti asupra textelor, iar în cele din urmă i s-a oferit direcţia artistica a Teatrului Maly din Sankt Petersburg.

În cei 20 de ani de directorat, Lev Dodin a transformat acest teatru mic într-un centru de forţă al scenei mondiale. Spectacolele companiei pornesc adesea în turnee şi îşi uluiesc spectatorii, prin larga lor respiraţie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel