Sari la conținut

Un cunoscut medic suedez a dezvăluit cele 10 reguli de aur pentru o viață sănătoasă și lungă

Oameni in varsta
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Obiceiuri sanatoase

Un cunoscut medic suedez a dezvăluit cele 10 reguli de aur pentru o viață sănătoasă și lungă.

Dr Bertil Marklund este celebru medic suedez și profesor la Universitatea din Gothenburg.

Cartea sa „Ghidul nordic pentru a trăi cu 10 ani mai mult” identifică 10 moduri de a-ți prelungi viața, inclusiv „mișcarea pentru întinerire” și „îmbunătățirea sănătății orale”. Cele mai importante sgaturi din acest ghid includ o listă cu cele mai bune ierburi și condimente pentru a promova vitalitatea și cea mai bună poziție pentru dormit.

Cel mai important sfat al medicului suedez este necesitatea omului de a face mișcare. O persoană care face mișcare cel puțin trei ore pe săptămână este biologic cu 10 ani mai tânără decât cineva care nu face deloc mișcare.

„Eu însumi decid cum vreau să îmbătrânesc — sau să nu îmbătrânesc. Influența patrimoniului genetic asupra duratei vieții nu este decât în jur de 25%, în timp ce modul de viață o determină în proporție de 75%”, transmite Marklund, medic generalist, profesor și specialist în sănătate publică.

Läkaren som letar friskfaktorer istället för riskfaktorer - P4 Väst | Sveriges Radio

În cele o sută de pagini, medicul Marklund se bazează pe experiența sa de practician și de cercetător din Suedia, dar și pe literatura științifică.

10 reguli de aur. Faceți exerciții fizice

Cu alte cuvinte, faceți mișcare. Activitatea fizică reduce stresul, ne protejează împotriva lui și ne ajută să-l gestionăm. Acesta este un avantaj cert, știut fiind faptul că stresul dăunează, printre altele, celulelor organismului. Prin urmare, este inutil să vă impuneți să faceți sport de cinci ori pe săptămână. Mulțumiți-vă să practicați în mod regulat activitatea care vă convine, să stați mai degrabă în picioare decât așezat, să mergeți pe jos cât mai mult posibil, să optați pentru scări în locul liftului.

Nu vă lăsați copleșiți de stres

Medicul amintește că reacțiile de stres sunt necesare pentru supraviețuirea noastră și, prin urmare, sunt pozitive în sine. Trebuie să știm însă să le stăpânim, să nu le lăsăm să ne invadeze și să le evacuăm. Pentru aceasta, reduceți exigențele, faceți cât mai multă mișcare, defulați-vă și învățați să respirați. Forțați-vă să treceți în modul Dalai Lama.

Dormiți bine, dar nu prea mult

Somnul permite în mod evident regenerarea corpului. Faptul de a dormi prost sau prea puțin obosește, slăbește sistemele noastre de apărare și predispune la excesul de greutate și la alte maladii. De aceea, este primordial să vă garantați o bună igienă a somnului.

10 reguli de aur. Supravegheați-vă greutatea

Este știut faptul că excesul de greutate ne expune riscului de boli cardiovasculare și diabetului. Autorul lucrării încearcă totuși să explice inutilitatea regimurilor repetate. A veghea zilnic la menținerea unei greutăți stabile este relativ simplu, datorită câtorva sfaturi practice: mâncați lent, nu mai luați încă o porție și alegeți bine alimentele.

GHIDUL NORDIC PENTRU A TRAI CU 10 ANI MAI MULT - 10 SFATURI SIMPLE PENTRU O VIATA MAI FERICITA SI MAI SANATOASA de Dr. BERTIL MARKLUND , 2017

Mâncați sănătos, mâncați bine

Trebuie mai ales să mâncați de toate, cu moderație, acordând prioritate alimentelor cu aport de vitamine, grăsimi bune, antioxidanți. În schimb, evitați produsele industriale îndulcite cu zahăr și grase, limitați consumul de carne și de mezeluri, optimizați aportul de proteine vegetale.

Beți apă… și cafea

Hidratarea este esențială pentru buna funcționare a organismului. Corpul este compus în proporție de 60% din apă și poate pierde zilnic până la un litru și jumătate. În caz de proastă hidratare, efectele nefaste nu întârzie să se facă simțite, pe plan fizic sau psihic. Cafeaua este un atu de sănătate deloc neglijabil, mai ales datorită antioxidanților și cafeinei din conținutul său. Potrivit mai multor studii amintite de autor, cafeaua ar diminua riscul de diabet, de accident vascular cerebral, de Alzheimer sau de Parkinson. Trebuie să fie consumată, desigur, în cantități rezonabile — trei sau patru ceșcuțe pe zi.

10 reguli de aur. Expuneți-vă la soare, dar cu moderație

Atât prin alimentație (peștele gras sau ouăle), cât și expunându-ne la soare sintetizăm vitamina D. Aceasta din urmă este indispensabilă corpului, pentru buna funcționare a sistemului nervos, consolidarea scheletului sau întărirea sistemului imunitar.

Ea protejează împotriva diverselor maladii: cancer, diabet, depresie, infecții, psoriazis, scleroză în plăci… Totuși, atenție la excesul de soare, care favorizează îmbătrânirea pielii și cancerele.

Aveți grijă de dinți

Igiena bucală influențează circulația sanguină, spune medicul Marklund. O gingie care sângerează ar fi chiar un semnal de alarmă, potrivit acestuia. Cum se optimizează sănătatea dinților? Evident, mergând periodic la dentist, curățând spațiile dintre dinți și folosind periuța de două ori pe zi, dar și evitând dulciurile.

10 reguli de aur. Adoptați gândirea pozitivă

Pesimismul nu aduce decât stres, angoasă și frustrare. Un cocteil exploziv pentru sănătate. Un recent studiu american arată chiar că optimismul reduce riscul de mortalitate în rândul femeilor. O veste bună pentru persoanele care văd paharul pe jumătate gol este aceea că pesimismul se tratează. Cum? Potrivit medicului, persoanele respective trebuie să se înconjoare de indivizi pozitivi, să facă mișcare, să-și găsească o motivație, să fie generoase.

Întrețineți viața socială

Bertil Marklund menționează numeroase studii care au demonstrat că mortalitatea este mai mare în rândul persoanelor care trăiesc singure. Prietenia optimizează încrederea în sine și favorizează hormonii stării de bine.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel