Sari la conținut

Celulele stem oferă o șansă în fața bolilor grave și vestea bună este că pot fi recoltate și de la adulți

Celulele stem au remarcabila capacitate de a se dezvolta in mai multe tipuri de celule ale organismului și de multe ori se face referire la ele ca “celule sușă”,sau „celulele modulare” ale sângelui, sistemului imunitar și ţesuturilor de organe.

Acestea funcţionează ca un fel de sistem de reparare al corpului deoarece  se pot divide pentru a completa alte celule având capacitatea de a crea țesut și putând înlocui virtual orice celulă a corpului.

Și adulții posedă celule stem

Principala sursă de celule stem a adultului este țesutul adipos, de altfel considerat dăunător sănătății. Prin liposucție se poate obține un număr mare de asemenea celule, care pot fi folosite imediat sau pot fi supuse criogeniei pentru o viitoare utilizare.

Sunt destinate doar pentru transplant la individul de la care au fost recoltate astfel micșorându-se riscul respingerii lor de către organism.

Citeste si:

Se folosesc în tratamente dermatologice și pentru rebilitarea organelor cu diferite funcții. Celulele stem din țesutul adipos se mai folosesc și în terapia arsurilor cutanate, a ulcerațiilor și escarelor diabetice. Restaurarea calității pielii este rapidă și aproape perfectă, determinând reducerea absorbției substanțelor toxice de către țesuturile deteriorate.

De câțiva ani, celulele stem rezultate din măduva spinării se folosesc pentru înlocuirea țesutului miocardic necrozat ca urmare a unui preinfarct, în caz de ischemie cardiacă (apare atunci când fluxul de sânge către miocard este scăzut, ca urmare a unui obstacol parţial sau complet localizat la nivelul arterelor coronare) și în general pentru prevenirea insuficienței cardiace. Administrarea de celule stem ajută la vindecarea endoteliată directă și la protecția împotriva leziunilor coronariene, reduce pericolul de infarct și menține integritatea mușchiului inimii.

Celulele stem cu origine dentară

În 2003, o echipă de cercetători a Institutului Național American de Sănătate a reușit să recolteze celula stem  din pulpa dentară a dinților de lapte ai copiilor și a molarilor de minte ai adulților. Astfel, specialiștii au reușit în condiții de laborator să le transforme în celule nervoase osoase, grase și musculare dovedindu-se un instrument extrem de valoros pentru medicina regenerativă. Iată cuimp pot fi folosite celulele stem:

Neurologie-la subiecții care suferă accidente vasculare cerebrale utilizarea lor s-a dovedid a fi sigură

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.