miercuri, februarie 1, 2023

Un simplu test de urină poate dezvălui dacă cineva are boala Alzheimer în stadiu incipient, deschizând potențial calea pentru un screening al bolii ieftin și convenabil. Cercetătorii au descoperit că acidul formic urinar este un marker sensibil al declinului cognitiv subiectiv, care poate indica stadiile foarte incipiente ale bolii Alzheimer.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au testat un grup mare de pacienți cu boala Alzheimer de diferite niveluri de severitate și controale sănătoase cu cogniție normală pentru a identifica diferențele dintre biomarkerii urinari.

Te-ar mai interesa: Renunță la acest aliment. Oncolog: ”E otravă!”...

Un simplu test de urină poate dezvălui boala Alzheimer în stadiu incipient

Acidul formic este un produs metabolic al unui compus organic formaldehidă. Ei au descoperit că nivelurile de acid formic urinar au fost semnificativ crescute în toate grupurile cu Alzheimer în comparație cu martorii sănătoși, inclusiv în grupul de declin cognitiv subiectiv în stadiu incipient, și s-au corelat cu un declin cognitiv.

Acest lucru sugerează că acidul formic ar putea acționa ca un biomarker sensibil pentru boala Alzheimer în stadiu incipient, potrivit studiului publicat în jurnalul Frontiers in Aging Neuroscience.

„Boala Alzheimer este o boală cronică continuă și ascunsă, ceea ce înseamnă că se poate dezvolta și poate dura mulți ani înainte de apariția unei tulburări cognitive evidente”, au spus autorii.

Te-ar mai interesa: Medic român: 17 lucruri de știut despre febră...

„Stadiile incipiente ale bolii apar înainte de stadiul de demență ireversibilă, iar aceasta este fereastra de aur pentru intervenție și tratament. Prin urmare, screening-ul la scară largă pentru boala Alzheimer în stadiu incipient este necesar pentru persoanele în vârstă”, au scris ei.

Tehnicile actuale de diagnosticare includ scanări ale creierului cu tomografie cu emisie de pozitroni, care sunt costisitoare și expun pacientul la radiații. Există, de asemenea, teste cu biomarkeri care pot dezvălui boala Alzheimer, dar acestea necesită extrageri de sânge invazive sau o puncție lombară pentru a obține lichid cefalorahidian, ceea ce poate fi dureros pentru pacienți.

Te-ar mai interesa: Cum interpretezi singur rezultatele analizelor med...

Un total de 574 de persoane au participat la studiu, iar participanții au fost fie voluntari sănătoși, cu cogniție normală, fie au avut grade diferite de progresie a bolii, variind de la declinul cognitiv subiectiv la o boală cu drepturi depline.

Interesant este că atunci când cercetătorii au analizat nivelurile formice urinare în combinație cu biomarkerii Alzheimer pe bază de sânge, au descoperit că ar putea prezice cu mai multă precizie ce stadiu al bolii se confruntă un pacient.

Te-ar mai interesa: Horoscop 1 februarie 2023. O zi dezastruoasă pentr...

„Acidul formic urinar a arătat o sensibilitate excelentă pentru screening-ul precoce al bolii Alzheimer”, au concluzionat autorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private