Sari la conținut

Centrul Pilot pentru Boli Rare din Zalău, în pericol. Care este cauza

Boli periculoase
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dorica Dan, despre funcţionarea Centrului Pilot pentru Boli Rare

Funcţionarea Centrului Pilot pentru Boli Rare „NoRo” din Zalău este în pericol din cauza deficitului financiar cu care se confruntă unitatea medicală. Înfiinţată cu ani în urmă pentru a veni în sprijinul pacienţilor cu boli rare, unitatea primeşte anual sute de pacienţi din Sălaj şi judeţele învecinate, dar fondurile alocate instituţiei sunt tot mai puţine.  

Sprijinul financiar acordat de Primărie și Consiliul Județean este binevenit, dar insuficient pentru ca Centrul Pilot pentru Boli Rare din Zalău să funcționeze la capacitate maximă.

Dorica Dan
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dorica Dan, directorul Centrului NoRo, vine cu explicații.  Dorica Dan afirmă că este nevoie de construirea unui nou centru pentru a răspunde nevoilor locale și județene.

Dorica Dan: Noi încercăm să diversificăm sursele de finanțare

„Noi încercăm să diversificăm sursele de finanțare și să găsim soluții pentru pacienții noștri, pentru că nevoia există, nevoia este în creștere. Nu avem capacitatea fizică să răspundem la mai mulți pacienți. Am avea nevoie să mai construim un centru pentru a răspunde nevoilor locale și județene. Dar, în același timp, trebuie să ne reorganizăm pentru că, deși am vrut să mărim echipa, trebuie să ne restructurăm în așa fel încât să putem să ne desfășurăm activitatea în limitele bugetare pe care le avem”, explică afirmă Dorica.

Banii puțini ar putea duce la o restructurare a centrului

„Deci vom primi finanțarea de anul trecut pe beneficiar, dar nu putem crește numărul de beneficiari și, evident, va fi foarte dificil să susținem lărgirea echipei și va trebui să ne restructurăm”, afirmă Dorica Dan.

Amintim că centrul Pilot pentru Boli Rare din Zalău a fost înființat acum mai bine de un deceniu, la inițiativa sălăjencei Dorica Dan și este locul unde anual vin mii de pacienți cu boli despre care nu se știe aproape nimic, tocmai pentru că sunt rare și foarte rare, potrivit RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel