joi, septembrie 23, 2021

Tulpina Lambda rerezintă o amenințare pentru societatea umană, atrag atenția cercetătorii japonezi. Această variantă a coronavirusului SARS-CoV-2, apărută anul trecut în Peru şi răspândită în prezent în 40 de ţări, este extrem de infecţioasă şi mai rezistentă la vaccinurile COVID-19 decât versiunea originală a coronavirusului, notează un studiu medical.

Conform acestui studiu publicat la sfârşitul lui iulie, Lambda va deveni cea mai periculoasă variantă a coronavirusului care provoacă boala COVID-19.

Lambda s-a răspândit foarte mult în ultima perioadă din cauza a trei mutaţi, şi anume T76I, L452Q şi RSYLTPGD246-253N.

Aceste mutaţii, remarcă autorii studiului, au puterea de a se sustrage impactului pe care îl au anticorpii generaţi de trecerea prin boala COVID-19 sau de un vaccin anti-COVID-19. În timp ce mutaţiile T76I şi L452Q sunt responsabile pentru contaminare, RSYLTPGD246-253N face posibilă evitarea anticorpilor.

O amenințare la adresa umanității

Cercetătorii susţin că Lambda ar trebui să fie etichetată drept „o variantă de îngrijorare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În prezent, variantele de îngrijorare sunt, conform OMS, Alpha, Beta, Gamma şi Delta. Lambda, alături de Eta, Kappa şi Iota, este considerată o variantă de interes.

„Varianta Lambda reprezintă o potenţială ameninţare pentru societatea umană”, avertizează Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo.

Şi totuşi, OMS are o altă părere. OMS a transmis miercuri că nu există motive pentru ca Lambda să fie considerată o variantă de îngrijorare, întrucât aceasta nu s-a dovedit a fi în mod special foarte transmisibilă. OMS are în prezent patru variante de îngrijorare, patru de interes şi trei alerte.

Varianta Lambda a fost detectată în 40 de ţări, dar nu există indicii că ea ar putea deveni dominantă, cum este la ora actuală cazul variantei Delta, descoperită în India.

Ultimele stiri