vineri, august 12, 2022

Cercetători români: DESCOPERIRE legată de SARS-CoV-2. Un nou mecanism de detecţie genetică a virusului SARS-CoV-2, descoperit de oameni de știință din Iași.

Un nou mecanism de detecție genetică a virusului SARS-CoV-2 a fost descoperit de oameni de știință de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).

Descoperirea a fost realizată în cadrul Laboratorului de Biofizică Moleculară și Fizică Medicală al Facultății de Fizică, rezultatele ştiinţifice fiind publicate în  „Analytical Chemistry” al American Chemical Society. Adică aici.

Te-ar mai interesa: NU decoji castraveții. Iată ce beneficii oferă pen...

Bază pentru viitoare inovații

Studiile efectuate ar putea constitui fundamentul ştiinţific pentru viitoare inovaţii, care să ofere instrumente mai ieftine, portabile şi mai uşor de utilizat decât cele folosite în prezent.

Acestea vor fi capabile să identifice prezenţa simultană a urmelor de acizi nucleici asociate diferiţilor patogeni, sau potenţial utile în aplicaţii criminalistice şi detecţia rapidă a unor compuşi utilizaţi în sinteza diferitelor arme tactice biologice şi chimice.

„Una dintre lecţiile predate de recenta pandemie cauzată de virusul SARS-CoV-2 se referă la necesitatea stringentă de a descoperi şi de a pune în practică tehnici noi, ieftine şi uşor de implementat, utile în detecţia acizilor nucleici implicaţi în manifestarea timpurie a diferitelor patologii transmisibile.

Te-ar mai interesa: MEDIC: Atenție la aceste băuturi! Efecte devastato...

În practica actuală, există în acest sens tehnici implementate cu succes, cum ar fi „reverse-transcription” PCR (RT-PCR), „next-generation sequencing” (NGS) etc.

Cât de utilă este descoperirea

Cu toate avantajele derivate din maturitatea funcţională a acestor tehnici, ele sunt grevate de un număr de dezavantaje ce constituie uneori bariere impenetrabile pentru folosirea lor eficientă în economii sau comunităţi slab dezvoltate financiar, cum ar fi:

Te-ar mai interesa: Cancerul NU este sfârșit de drum: Feminitate după ...

costuri de operare mari, nevoia implicării unui personal înalt calificat în exploatarea acestor tehnici, proceduri de lucru relativ complexe ce necesită infrastructură dedicată”, a declarat prof. Tudor Luchian, coordonator al echipei de cercetare de la Facultatea de Fizică a UAIC, citat de Agerpres.

Descoperirea realizată în cadrul Laboratorului de Biofizică Moleculară şi Fizică Medicală se referă la detecţia simultană a mai multor secvenţe genetice similare structural cu unele ce provin de la „nucleocapsid phosphoprotein” (N-gene) a virusului SARS-CoV-2.

Te-ar mai interesa: BILIC: De ce să alegem chipsuri din cartofi în loc...

„Descoperirea noastră este utilă mai ales în identificarea secvenţelor genetice „ţintă” ce au dimensiuni identice, diferenţiate fiind doar la nivelul câtorva nucleotide.

În acest fel, se poate operaţionaliza o nouă strategie de identificare rapidă, multiplex, a unor secvenţe genetice cunoscute împreună cu variante particulare (mutaţii) ce pot să apară în cursul evoluţiei pandemice”,

Te-ar mai interesa: Efecte secundare ale paracetamolului: trei semne p...

a conchis prof. Tudor Luchian, coordonator al echipei de cercetare de la Facultatea de Fizică a UAIC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private