Sari la conținut

Cercetătorii au descoperit că un metal care se găseşte în alimente şi în apa potabilă este vinovat de declanşarea şi evoluţia Alzheimerului

Ce ascunde uitarea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Este boala Alzheimer o parte normală a îmbătrânirii?

Cercetătorii au descoperit dovezi clare potrivit cărora cuprul contribuie la apariţia unor modificări în creier, care ar putea cauza şi agrava boala Alzheimer, dar au concluzionat că este puţin de făcut în legătură cu această problemă, deoarece cuprul este prezent în alimentaţie şi de asemenea vital pentru sănătate.

Metalul, descoperit în alimente şi apa de băut, joacă un rol important în funcţionarea nervilor, dezvoltarea oaselor, formarea ţesutului conjunctiv şi secreţia de hormoni.

Cercetători din SUA au efectuat o serie de experimente pe şoareci cărora li s-au dat cantităţi infime de cupru în apa de băut. În termeni umani, dozele au fost echivalente cu cantitatea de cupru pe care oamenii o consumă într-o dietă normală şi aproximativ o zecime din ceea ce este permis în cadrul standardelor privind calitatea apei în SUA.

Potrivit studiului, cuprul care se acumulează în creier a întrerupt eliminarea naturală a proteinei toxice amyloid beta , care este puternic implicată în boala Alzheimer. Cuprul a stimulat de asemenea direct neuronii care cresc producerea de amyloid beta.

‘Este clar că, în timp, efectul cumulativ al cuprului este de a dezechilibra sistemele prin care proteina amyloid beta este eliminată din creier’, a afirmat autorul studiului, profesorul Rashid Deane, de la University of Rochester Medical Centre, din New York. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dr Doug Brown, de la Societatea Alzheimer, a afirmat că studiul este încă în fază incipientă. ‘Având în vedere că cupru este un mineral vital, oamenii ar trebui să trateze aceste rezultate cu atenţie şi să nu-l elimine din dietă’

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel