Sari la conținut

Cercetătorii au recreat un leac miraculos din Evul Mediu. Se spune că trata orice boala fatală

Imagine creată cu AI

Cercetătorii din Wrocław au reușit să reconstruiască celebrul teriak, un medicament cunoscut încă din antichitate și folosit în toată Europa până la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Un proiect comun al Universității de Medicină din Wrocław și al Universității din Wrocław privind reconstrucția vechilor medicamente poloneze se apropie de final.

Teriak a fost un adevărat succes medicinal al mai multor epoci din întreaga Europă – din antichitate până în secolul al XVIII-lea. Era recomandat în primul rând ca antidot la otrăvire, dar în timpul epidemiilor importanța sa a devenit deosebită – se credea că protejează împotriva bolii și a morții.

Reconstituirea teracotului s-a bazat pe o rețetă a unui farmacist autorizat din Toruń, scrisă în 1630, a cărei utilizare practică a fost confirmată istoric. Cercetătorii au reușit să descifreze notițele apotecarului din Toruń, să obțină majoritatea ingredientelor originale, să le completeze pe cele lipsă cu înlocuitori de epocă și să reconstruiască remediul „miraculos”, scrie sursa.

Cercetătorii au recreat un leac miraculos din Evul Mediu

Refacerea teriacului a avut la bază o rețetă din 1630, care ar fi aparținut unui farmacist din Toruń. Cercetătorii s-au confruntat cu provocări în a găsi ingredientele necesare, precum corpul de viperă, componenta cheie a teriacului. Cu toate acestea, în spiritul eticii și al protecției animalelor, au ales să folosească doar vipere care au murit în mod natural.

Totuși, concluziile analizelor finale au arătat că posibila eficacitate a leacului se bazează în mare măsură pe efectul placebo, întrucât concentrațiile de substanțe benefice au fost prea mici pentru a avea un impact semnificativ.

Cu toate că rezultatele actuale par să indice faptul că teracotă nu ar avea efecte terapeutice semnificative, cercetătorii sunt determinați să continue investigațiile pentru a oferi un răspuns definitiv cu privire la proprietățile sale. Potrivit polishscience.pl, această descoperire reprezintă o piatră de hotar în înțelegerea medicinei istorice și a credințelor despre sănătate și vindecare din trecut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel