Sari la conținut

Cercetătorii elvețieni au descoperit un nou virus. Este la fel de răspândit ca virusul encefalitei și are aceleași simptome

muscătura capușă
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cum depistezi boala Lyme

Cercetătorii elvețieni au descoperit un nou virus. Este la fel de răspândit ca virusul encefalitei și are aceleași simptome. Iată ce spun oamenii de știință despre acest nou virus.

Noul virus descoperit este cel puțin la fel de răspândit ca virusul encefalitei transmise de căpușe și provoacă simptome similare, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Zurich (UZH).

De altfel, cercetătorii de la universitatea din Elveția lucrează la un test de diagnostic pentru a evalua situația epidemiologică.

Căpușele pot transmite mulți agenți patogeni diferiți, cum ar fi virusuri, bacterii și paraziți. De îngrijorare deosebită sunt virusul encefalitei transmise de căpușe (TBEV), care poate provoca inflamarea creierului și a căptușelilor creierului și măduvei spinării.

De asemenea, la fel de periculoase sunt și bacteriile care duc la boala infecțioasă Lyme (borrelioză).

Virusul Alonghan

Lista agenților patogeni transmiși de căpușe continuă să crească și în Elveția: cercetătorii de la Institutul de Virologie din cadrul Universității din Zurich (UZH) au detectat acum virusul Alongshan (ALSV) pentru prima dată la căpușele din Elveția.

Virusul ALS, descoperit pentru prima dată în China în 2017, este un membru al familiei de flavivirusuri, împreună cu virusul TBE.

După ce au fost mușcați de căpușe, mai mulți pacienți au suferit de febră și dureri de cap, simptomele tipice ale unei infecții cu TBE, notează Descoperă.ro.

Totuși, la persoanele afectate nu au putut fi detectați anticorpi împotriva virusului TBE sau a materialului său genetic. În schimb, cercetătorii au descoperit un virus ARN necunoscut anterior, virusul Alongshan.

Devine o problemă de sănătate publică

Secvența completă de gene a virusurilor ALS a fost găsită în numeroase probe de căpușe colectate în mai multe regiuni din Elveția în 2021 și 2022.

„În mod surprinzător, virusurile ALS au fost detectate în probele de căpușe mult mai frecvent decât virusurile TBE”, spune Cornel Fraefel, directorul Institutului de Virologie.

Deoarece simptomele unei infecții cu virusuri ALS sunt similare cu cele ale unei infecții cu virusuri TBE, virusul Alongshan ar putea reprezenta deja o problemă de sănătate publică în Elveția, potrivit Medical Xpress.

Cum se poate diagnostica și trata

Spre deosebire de virusul TBE, în prezent nu există metode de vaccinare sau de detectare serologică pentru virusul ALS.

„Acum că am identificat noul virus și am publicat secvența completă a genomului viral, echipa noastră dezvoltă un test serologic pentru a detecta infecțiile cu virusul ALS în probele de sânge ale pacienților”, spune Fraefel.

În colaborare cu laboratorul național de referință pentru bolile transmise de căpușe și laboratorul Spiez, cercetătorii intenționează să investigheze răspândirea epidemiologică a virusurilor ALS în Elveția anul viitor, mai notează Descoperă.ro.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel