Sari la conținut

Cercetătorii israelieni au reușit să inverseze procesul de îmbătrânire. Iată ce presupune studiul și ce înseamnă pentru omenire?

Cercetătorii israelieni susțin că au reușit să inverseze procesul de îmbătrânire biologic, folosind un singur element, anume oxigenul.

Într-un studiu recent, efectuat de Prof. Shai Efrati în Tel Aviv, împreună cu o echipă din Centrul Medical Shamir, au descoperit că pot folosi oxigenul cu un nou scop. Atunci când persoanele de peste 64 de ani erau așezați într-o cameră presurizată (unde le era oferit oxigen pur 90 de minute pe zi, în 5 zile din săptămână timp de 3 luni), cerctătorii au observat că procesul de îmbătrânire nu era numai încetinit, ci era complet inversat.

Potrivit jpost.com, studiul s-a bazat pe inversarea a două elemente cheie ce provoacă îmbătrânirea naturală: diminuarea telomerilor din ADN și acumularea de celule senescente rezultate.

Cum funcționează?

Telomerii protejează cromozonul în timpul multiplicării. De fiecare dată când se multiplică, telomerii se scurtează până nu-și vor mai putea îndeplini scopul și vor încuraja celulele senescente. Acestea sunt celulele ce cauzează îmbătrânirea și provoacă anumite afecțiuni asociate cu vârsta înaintată.

Studiul s-a bazat pe 35 de voluntari cu vârsta de peste 64 de ani. Aceștia au fost supuși unei terapii cu oxigen hiperbaric, pentru a intensifica doza de oxigen absorbită de țesuturile corpului.

Acest proces a dus la o fluctuație a nivelului de oxigen. Deși voluntarilor li s-a administrat o cantitate mare e oxigen, cercetătorii au observat că organismul reacționa ca în cazul  hipoxiei. Astfel, administrarea repetată de oxigen a activat mecanismele care răspund în cazul lipsei de oxigen, hipoxia.

Flucuația este foarte importantă. În timpul procesului, celulele s-au regenerat. S-au observat îmbunătățiri în atenție, procesarea informației și funții ale corpului, elemente care în mod normal scad considerabil odată cu vârsta. La nivel celular, schimbările erau echivalente cu o recuperare de 25 de ani.

Efrati speră că acest studiu va demonstra că îmbătrânirea nu poate fi numai încetinită, ci inversată complet. Acest lucru ne poate oferi speranța de a trăi mai mult. În acest scop, cercetătorii vor să analizeze în ce măsură telomerii pot fi regenerați, întrucât ei sunt esențiali în a recupera ani din viață.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel