Sari la conținut

Particule radioactive de la Cernobîl, purtate de fum și vânt! Cât de îngrijorați ar trebui să fim? Există nor radioactiv deasupra României?

Particule radioactive de la incendiul izbucnit în zona Cernobîl sunt purtate de vânt, situația este îngrijorătoare la granița cu România, anunță Digi24.ro.

Incendiul care s-a declanșat în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl în 4 aprilie 2020 s-a extins pe aproximativ 35 hectare. Autoritățile ucrainiene au intensificat monitorizarea radioactivității în zona de excludere a CNE Cernobîl și în zonele unde populația a fost strămutată că urmare a accidentului din aprilie 1986.

În zona incendiului autoritățile ucrainene au instalat trei puncte de monitorizare radiologică, care face parte dintr-un sistem automatizat de monitorizare a radiațiilor (ARMS). Datele ARMS sunt disponibile în timp real la următoarea adresa: http://www.srp.ecocentre.kiev.uă/MEDOPS/index.php?lang=UKR.

Măsurările echivalente ale ratei dozei în domeniile ARMS din zona nu s-au modificat în mod semnificativ, valorile curente fluctuând în intervalul normal, potrivit CNCAN.

„Nu sunt depășite nivelurile de control pentru echivalentul ratei dozei gamma. Conform rezultatelor furnizate de Observatorul Geofizic Central, în intervalul 6-7 aprilie 2020, concentrația în aer a isotopului de Cs-137 la Kiev nu a depășit 1,1×10-4 mBq / m3 valoare care se situeazaă în intervalul normal (conform Normelor ucrainene de securitate a radiațiilor, NRBU-97, PCinhal = 800 mBq / m3).

Conform măsurătorilor efectuate de sistemul automatizat de monitorizare a radiațiilor de la Rivne NPP, de la 00:00 la 3 aprilie 2020 până la 15:00 la 7 aprilie 2020, echivalentul ratei dozei a fost la nivelul de 0,09 μSv / h, care este fondul normal de radiații.

Corelând aceste informații cu măsurătorile realizate în România în perioada 4-13 aprilie 2020 (prin rețeaua națională RNSRM), confirmăm că nu s-a produs o modificare a radioactivității mediului pe teritoriul României, astfel că nu există o baza reală pentru motiv de îngrijorare pentru cetățenii de pe teritoriul României”, informează CNCAN.

Gheorghe Ioniță, președintele CNCAN, a declarat la Digi24 că România este pregătită să răspundă unui potențial eveniment de acest fel, dar deocamdată toate informațiile care converg din mai multe direcții arată doar „o ușoară creștere a radioactivității, mult departe de limitele de atenționare”.

„În zonă, măsurătorile nu arată o creștere peste limite care să ducă la alerte.

Direcția vântului e alta decât cea spre România. Atâta vreme cât în zonă creșterea radioactivității nu a depășit limitele normale, pentru populația României nu e semn de îngrijorare.

Oamenii să își deschidă larg ferestrele!”, a spus Ioniță la Digi24.

FOTO: Yaroslav EMELIANENKO / AFP / Profimedia

Administrația Națională de Meteorologie a emis estimări meteorologice privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina

 Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie 2020, se apreciază că:

În cursul zilei de marți, 14 aprilie și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa.

Ulterior, din a doua parte a nopții de 14/15 aprilie, circulația aerului se va reorienta și se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepartare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia.

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteorologice, Administrația Națională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.