Cezar Irimia: „În 2020, diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30-40%/ Sistemul de sănătate va fi copleșit când cazurile vor fi diagnosticate în faze tardive şi cu costuri ridicate”

Cezar Irimia: „În 2020, diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30-40%/ Sistemul de sănătate va fi copleșit când cazurile vor fi diagnosticate în faze tardive şi cu costuri ridicate”.

Recent, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a transmis un mesaj îngrijorător despre starea bolnavilor de cancer din România. FABC consideră necesară implementarea unui plan naţional de cancer, în care screening-ul are un rol esenţial.

Cezar Irimia: „În 2020, diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30-40%

„În anul 2020, diagnosticarea în cancer a scăzut cu 30-40%, ceea ce va copleşi sistemul de sănătate atunci când procentele amintite vor fi diagnosticate în faze tardive şi cu costuri ridicate. În ceea ce priveşte cancerul bronhopulmonar, s-a dovedit că au fost diagnosticate cu 3.000 de cazuri mai puţine decât în 2019 şi aceste lucruri au fost cauzate atât de situaţia pandemică din ţara noastră, cât mai ales de lipsa unui plan naţional de cancer”, a afirmat Cezar Irimia, președintele FABC, citat de Agerpres.

Recent, FABC a organizat cea de-a șaptea ediție a caravanei „Nu am făcut destul”, în cadrul căreia au fost testate gratuit 1.134 de persoane. Caravana s-a desfăşurat în 8 weekend-uri, în 14 sate din 5 judeţe – Prahova, Vâlcea, Gorj, Ialomiţa, Olt. Testările au început în octombrie 2020, au fost întrerupte din cauza restricţiilor COVID şi s-au încheiat în aprilie 2021.

Oamenii prezenţi la testări au beneficiat gratuit de analize de sânge (hemograme şi PSA pentru prostată), ecografii mamare, dermatoscopii, EKG, teste HPV, măsurători de tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală.

Caravana „Nu am făcut destul”, ajutor pentru 1.134 de persoane

Pe lângă testări, caravana a avut şi o componentă educativă. Beneficiarii au primit informaţii despre cancerul mamar, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul pulmonar şi melanom, dar şi despre importanţa efectuării analizelor anuale de sânge.

Dintre cei testaţi, 2,4% aveau indice de masă corporală (IMC) subponderal, normal – 20,9%, supraponderal – 33,7%, obezitate clasa 1 – 24,9%, obezitate clasa 2 – 12,4%, obezitate clasa 3 – 5,7%.

În cadrul caravanei au fost efectuate 1.019 de hemograme iar 10% dintre persoanele testate aveau anemie, 10% prezentau creşteri ale numărului de leucocite, 2% un număr scăzut de trombocite ce poate fi asociat cu modificări de coagulare, dar şi alte patologii.

„Concluzia acestei campanii arată nevoia urgentă a unui plan naţional de cancer, în care screening-ul va fi esenţial pentru a mai da o şansă românilor la viaţă, prin depistarea cancerului în stadii curabile”, a spus Irimia.

Au fost efectuate 516 dermatoscopii și 684 ecografii

Conform sursei citate, 516 dermatoscopii au fost efectuate, iar dintre cele 12 persoane care au mers la dermatolog, două au primit diagnosticul de carcinom (un tip de cancer de piele). Totodată, au mai fost făcute 684 de ecografii.

„Dintre acestea, 86 de femei au primit recomandări pentru mamografie. Doar 61 au mers, deşi toate femeile puteau beneficia de mamografii gratuite în regim de urgenţă şi chiar transport gratuit dacă aveau nevoie.

Dintre cele 61, un caz de cancer a fost confirmat (pacienta a făcut între timp şi mastectomia). O altă femeie, care avusese în urmă cu câţiva ani cancer mamar şi la care medicii radiologi din caravană au găsit suspiciuni, aşteaptă în această perioadă rezultatul unor analize de specialitate”, se mai arată în comunicat.

Recent Posts

Horoscop 13-19 mai. Zodia care primește o sumă mare de bani pe neașteptate

Horoscop 13-19 mai. Un moment cosmic captivant se desfășoară în perioada următoare: Soarele se alătură…

9 minute ago

Hrana ca tratament. Un specialist ȋn nutriție ne dezvăluie secretele unei alimentații care ne menține sănătoși

Orice persoană trebuie să țină cont de multe aspecte atunci când ȋși conturează stilul de…

29 de minute ago

Stațiunea balneară din România renumită pentru tratamentul afecțiunilor cardiovasculare

Stațiunea balneară din România renumită pentru tratamentul afecțiunilor cardiovasculare este Covasna. Situată la aproximativ 35…

49 de minute ago

1.500 de lei în plus la pensie, pentru ACEASTĂ categorie de români

1.500 de lei în plus la pensie după recalculare. Noua lege a pensiilor se dorește…

o oră ago

Legătura dintre alimentație și dezvoltarea cancerului. Descoperire uimitoare a oamenilor de știință

Legătura dintre alimentație și dezvoltarea cancerului. Cercetătorii chinezi din domeniul oncologiei au descoperit un mecanism…

o oră ago

Citeste si: