Sari la conținut

Tot ce trebuie să știe o femeie care a născut prin cezariană. Care sunt riscurile la o a doua sarcină, dezvăluite de specialist

Sarcina după cezariană – tot ce trebuie să știi de la un specialist

Sarcina este o perioadă memorabilă pentru fiecare viitoare mămică. În momentul în care ai născut și ai deja un copil, multe femei se gândesc să conceapă și următorul copil cât mai rapid. Însă, în cazul unei operații de cezariană, poate fi necesar să aștepți mai mult decât în mod normal înainte de a planifica o nouă sarcină.

Astfel, dacă te gândești deja cât de curând poți avea un bebeluș după o naștere prin cezariană, dr. Silviu Iștoc, medic primar obstetrica-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, îți va răspunde în continuare la această întrebare și îți va spune tot ce trebuie să știi despre acest subiect.

Care ar trebui să fie intervalul de timp dintre sarcini după o cezariană?

„După cezariană, este bine să aștepți cel puțin șase luni până la următoarea sarcină. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății recomandă un decalaj de 24 de luni pentru a reduce riscurile adverse materne, perinatale și infantile. Această recomandare este valabilă atât pentru viitoarea naștere prin cezariană, cât și pentru cea naturală. Oferă-i organismului suficient timp să se vindece.”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Mai mult decât atât, dacă sarcina s-a instalat în mai puțin de șase luni după o operația de cezariană, crește riscul de rupere uterină în cazul nașterii vaginale. În plus, perioada între sarcini îți oferă timpul necesar să legi o mai strânsă conexiune între tine și copilul tău.

Care sunt riscurile asociate cu apariția unei sarcini imediat după cezariană?

Placenta praevia: În această condiție, placenta se atașează de peretele uterin inferior care acoperă complet sau parțial colul uterin al mamei. Este asociată cu sângerare vaginală înainte, în timpul sau după naștere.

Dezlipirea de placentă: Aceasta este o complicație asociată data de dezlipirea placentei înainte de producerea nașterii. Acest lucru duce la suferința fetala acuta, de regulă este o complicație catastrofală.

Naștere prematură: O pauză de mai puțin de șase luni între sarcini poate conduce la naștere prematură. În acest caz, bebelușii se pot naște uneori înainte de 36-37 săptămâni.

„Risc crescut de ruptura uterină: Nașterea vaginală după o cezariană poate duce la ruptura uterină, mai ales dacă pauza dintre cele două sarcini este foarte mică. Ruptura uterină reprezintă ruperea cicatricii de la nivelul uterului. Femeile supraponderale prezintă un risc mai crescut de ruptură uterina.”, adaugă dr. Silviu Iștoc.

Sfaturi pentru creșterea șanselor de a rămâne însărcinată după cezariană

Iată câteva lucruri care te vor ajuta să concepi în mod natural după ce ai trecut printr-o operație de cazariană.

Urmărește-ți ciclul menstrual pentru a ști când ovulezi: După naștere, corpul are nevoie de timp pentru a reveni la normal. Modificările hormonale după sarcină îți pot modifica ciclul lunar. Monitorizează-ți menstruația cu atenție în fiecare lună pentru a înțelege perioada cea mai fertilă. Odată ce cunoști aceste lucruri, șansele de concepere cresc.

Nu neglija stilul de viață: Adoptă un stil de viață sănătos după operația de cezariană. Alege o alimentație sănătoasă, fă exerciții fizice în mod regulat, încearcă să stai departe de factori stresanți și evită fumatul și consumul de alcool. Un stil de viață sănătos îți ridică starea de spirit și te ajută să rămâi însărcinată.

Nu uita de aportul de vitamine: crește aportul de vitamine, cum ar fi acidul folic. Este necesar să îi oferi corpului vitaminele necesare pentru a-ți recăpăta puterea.

Înainte de a planifica următoarea sarcină, este recomandat să consulți medicul pentru a-ți oferi cele mai bune îndrumări.

Supranumit și doctorul care salvează viețile nenăscute, Silviu Iștoc este medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală și Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă și la Clinica ProVita.

Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive facute, dintre care unele cu grad inalt de dificultate.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel