Sari la conținut

Chiar te poți îmbolnăvi de cancer de la supărări și stres? Atenționarea cercetătorilor

depresie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Legătura dintre depresie şi stilul de viaţă

Cancer de la supărări și stres. Depresia afectează aproximativ 5% din populația adultă a lumii. Persoanele cu depresie adesea prezintă și alte probleme de sănătate mentală, în special anxietatea.

Cercetările anterioare arată că aproximativ 40-50% dintre persoanele cu anxietate vor avea și depresie. Acest procent este similar pentru persoanele cu depresie majoră care experimentează și anxietate.

Datorită impactului profund pe care îl pot avea asupra organismului, depresia și anxietatea au fost legate de un risc crescut pentru anumite boli, inclusiv bolile de inimă precum atacul de cord și accidentul vascular cerebral, precum și de demență.

În plus, studiile anterioare au legat depresia și anxietatea de un risc mai mare de a dezvolta anumite tipuri de cancer.

Acum, cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Groningen au descoperit dovezi care pun la îndoială teoria conform căreia depresia și anxietatea cresc riscul de cancer al unei persoane.

Studiul a fost recent publicat în jurnalul Cancer, o publicație cu revizie de specialitate a Societății Americane de Cancer.

Cum afectează depresia și anxietatea riscul de cancer

Potrivit autoarei principale a studiului, dr. Lonneke A. van Tuijl, care la momentul studiului era cercetător post-doctoral în Facultatea de Științe Medicale la Centrul Medical Universitar Groningen și acum este profesor asistent în Departamentul de Psihologie Clinică la Universitatea Utrecht, s-a crezut de mult timp că depresia și anxietatea cresc riscul de cancer, dar studiile anterioare pe acest subiect sunt de fapt destul de contradictorii.

„Studiile diferă și în definiții și abordări, ceea ce face dificil să se tragă o concluzie generală folosind metode mai tradiționale”, a declarat specialista, pentru Medical News Today.

„În consorțiul PSY-CA, ne-am propus să avem mai multă armonie în ceea ce privește colectarea de date în cadrul cohortelor incluse, cu privire la modul în care au fost definite construcțiile și analizele pe care le-am folosit. De exemplu, am asigurat că ne-am ajustat comportamentul legat de fumat și alte factori de risc cunoscuți ori de câte ori a fost posibil”, a adăugat dr. Lonneke A. van Tuijl.

În cadrul studiului lor, cercetătorii au analizat date din Consorțiul Internațional pentru Factori Psihosociali și Incidența Cancerului. Această bază de date cuprinde informații din 18 grupuri de studiu prospective, cu peste 300.000 de adulți din Țările de Jos, Regatul Unit, Norvegia și Canada.

Cercetătorii nu au identificat nicio asociere între depresie și anxietate și cancerele de sân, prostată, colorectal și cele legate de consumul de alcool într-o perioadă de urmărire de până la 26 de ani.

„Am presupus o asociere și am fost un pic surprinși că acest lucru nu s-a întâmplat pentru cancerele în ansamblu, cancerele de sân, prostată, colorectal și legate de alcool”, a spus dr. van Tuijl. „Cu toate acestea, rezultatele au fost atât de consistente și clare.”

Legătura dintre depresie și anxietate

Depresia este o afecțiune de sănătate mentală în care o persoană experimentează o senzație continuă de tristețe care afectează îi capacitatea de a-și trăi viața.

Există mai multe cauze diferite ale depresiei, inclusiv:

  • Pierderea unei persoane dragi, cum ar fi un deces
  • Schimbări majore în viață, cum ar fi pierderea unui loc de muncă
  • Factori genetici
  • Abuzul fizic, sexual sau emoțional
  • Anumite medicamente
  • Anumite boli

La fel ca în cazul depresiei, anxietatea este și ea o tulburare a dispoziției. În cazul anxietății, o persoană se simte în mod constant îngrijorată și nervoasă.

Pentru unele persoane, anxietatea poate fi un semn de depresie subiacentă. Și pentru alții, anxietatea poate declanșa depresia. Nu este neobișnuit ca o persoană să aibă atât depresie, cât și anxietate.

Obiceiurile nesănătoase cresc riscul de cancer

Echipa de cercetare a constatat că depresia și anxietatea erau legate de un risc cu 6% mai mare de a dezvolta cancer pulmonar și cancere legate de fumat, iar pentru simptomele de anxietate riscul crescut de a dezvolta o diagnoză de depresie era de 24%. Cu toate acestea, acest risc a fost redus semnificativ după ajustarea pentru alți factori de risc legați de cancer, inclusiv fumat, consum de alcool și indice de masă corporală (4% pentru simptomele de anxietate și 8% pentru diagnosticul de depresie).

Cercetătorii consideră că descoperirile referitoare la cancerul pulmonar și la cancerul legat de fumat susțin importanța abordării utilizării de tutun și a altor obiceiuri nesănătoase care pot apărea ca rezultat al depresiei și/sau anxietății.

„Sper că descoperirile noastre vor fi folosite pentru a oferi alinare pacienților cu cancer care atribuie diagnosticul lor depresiei sau anxietății anterioare”, a spus dr. van Tuijl.

„Noi am prezentat concluziile noastre la o conferință științifică anul trecut, iar un oncolog din public a fost mulțumit de concluziile noastre, deoarece i-a oferit ceva să le prezinte pacienților care erau preocupați de gândul că diagnosticul lor este atribuit unei depresii sau anxietăți anterioare”, a adăugat specialista.

În plus, dr. van Tuijl a spus că următoarea lor cercetare va examina în continuare factorii de risc cunoscuți și relația lor cu depresia și anxietatea.

„De exemplu, s-ar putea să fie cazul ca depresia să conducă la mai mult fumat, ceea ce, la rândul său, crește riscul de cancer pulmonar”, a continuat ea.

„Sau, ar putea fi cazul ca asocierea dintre anxietate și cancerele legate de fumat să fie evidentă doar la persoanele supraponderale. Aceste două posibilități sunt subiectul cercetărilor noastre ulterioare în cadrul PSY-CA, iar rezultatele cu privire la acest subiect vor fi publicate în curând”, a adăugat ea.

Stresul cauzează cancer?

După revizuirea acestui studiu, dr. Parvin Peddi, oncolog medical certificat și director al Oncologiei Medicale a Sânului pentru Centrul Medical Margie Petersen al Providence Saint John’s Health Center și profesor asociat de oncologie medicală la Institutul pentru Cancer Saint John din Santa Monica, California, a declarat pentru Medical News Today că aceste constatări sunt în concordanță cu ceea ce observă în clinica sa.

„Deși unii pacienți au o istoric anterior sau subiacent de depresie/anxietate, mulți nu au”, a explicat ea.

„Totuși, acest mod de gândire este foarte comun pentru pacienți, că au dezvoltat cancer din cauza stresului, anxietății sau depresiei, sau că dacă se află într-o perioadă stresantă acest lucru va face mai probabil să revină cancerul. Este bine să avem acest studiu ca dovadă că acest lucru nu este adevărat și ca pacienții să reducă, desigur, anxietatea/stresul, dar să nu se streseze din cauza stresului!” — dr. Parvin Peddi

Dr. Kristina Espinosa, un psiholog clinic acreditat la Institutul pentru Cancer din Miami, parte a Baptist Health South Florida, a fost de acord.

„Aceste descoperiri pot oferi o anumită alinare pacienților noștri care pot da vina pe starea lor de sănătate mintală ca motiv pentru care au cancer”, a declarat ea pentru MNT. „Ca furnizor de sănătate mentală, discuția despre modul în care stresul psihologic cronic poate afecta perspectiva și capacitatea de adaptare a cuiva este în continuă evoluție.”

„Această cercetare oferă o aliniere preliminară cu modul în care o varietate de factori influențează sănătatea și boala. Sănătatea mintală trebuie să fie mai bine înțeleasă pentru ca intervențiile să vizeze și să reducă riscurile și să crească bunăstarea generală”, a adăugat dr. Espinosa.

Sfaturi pentru a reduce riscul de cancer

Pentru cititorii în căutare de modalități de a-și reduce riscul general de cancer, atât dr. Peddi, cât și dr. Espinosa sugerează următoarele sfaturi:

  • Urmați o dietă echilibrată
  • Faceți mișcare în mod regulat
  • Nu fumați
  • Folosiți cremă de protecție solară
  • Faceți regulat screening pentru cancer
  • Evitați comportamentele care pot duce la infecții potențiale

„Este important să se menționeze că, în timp ce acestea sunt considerații, alți factori, cum ar fi genetica și factorii de mediu care sunt dincolo de controlul unei persioane joacă un rol în riscul de cancer. Cheia este să maximizați prevenția prin efectuarea schimbărilor necesare ale stilului de viață pentru a reduce riscul”, a spus dr. Espinosa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel