Sari la conținut

Terapia japoneză de vindecare prin echilibrare energetică. Tehnica de vindecare poate reduce stresul și anxietatea, poate îmbunătăți somnul și poate diminua durerea

terapia reiki
Sursă foto: Edward Hospital
Totul despre Reiki: Cum funcționează acest tip de vindecare energetică

Terapia japoneză de vindecare prin echilibrare energetică. Tehnica de vindecare poate reduce stresul și anxietatea, poate îmbunătăți somnul și poate diminua durerea prin atingere ușoară (sau nu).

Reiki este o formă de vindecare energetică care a apărut în Japonia la începutul secolului al XX-lea, conform Centrului Earl E. Bakken pentru Spiritualitate și Vindecare.

Se bazează pe ideea că toți avem o „energie a forței vitale” nevăzută care curge prin corpurile noastre, conform Centrului Internațional de Antrenament Reiki. Un practicant Reiki își mișcă ușor mâinile chiar deasupra sau pe corpul îmbrăcat al clientului, cu intenția de a reduce stresul și de a promova vindecarea prin încurajarea unui flux sănătos de energie.

Un sondaj realizat de National Institutes of Health (NIH) în 2008 a constatat că 1,2 milioane de adulți și 161.000 de copii din Statele Unite au primit terapie de vindecare energetică precum Reiki în anul precedent. Reiki este folosit acum de un număr tot mai mare de americani care cred că ajută la relaxare, anxietate, gestionarea durerii și depresie, potrivit unui studiu pilot anterior.

Cum funcționează Reiki, o formă de vindecare energetică?

Deci, cum funcționează practica Reiki? „Răspunsul sincer la asta este: nu știm”, spune Miles. „Știința nu cunoaște încă mecanismul de acțiune.”

Există teorii.

O teorie populară implică un fenomen cunoscut sub numele de „biocâmp”.

Biocâmpul este un câmp electromagnetic care pătrunde și înconjoară fiecare ființă vie. La oameni, acest câmp se extinde la 15 picioare sau mai mult de corp, potrivit lui Ann L. Baldwin, PhD, cercetător Reiki și profesor de fiziologie la Colegiul de Medicină al Universității din Arizona.

Inima, de exemplu, produce un câmp electric – măsurat printr-o electrocardiogramă sau ECG – pentru a regla bătăile inimii. Creierul produce, de asemenea, un câmp electric, deși la un nivel mai scăzut decât inima. De fapt, toate celulele corpului produc sarcini electrice pozitive și negative, care apoi creează câmpuri magnetice, conform analizei literaturii anterioare menționate mai sus.

Conform acestei teorii, interacțiunea dintre două câmpuri magnetice umane poate explica efectele terapiilor tactile precum Reiki. Se crede că biocâmpul este forța energetică care ghidează funcțiile corpului și că energia Reiki influențează biocâmpul.

„Se crede că [biocâmpul] provoacă schimbări dinamice în calitățile sale vibraționale care modifică funcțiile fiziologice și psihologice ale ființelor vii”, spune dr. Baldwin.

Care sunt beneficiile Reiki?

Practica Reiki poate ajuta cu o varietate de probleme fizice și emoționale, inclusiv insomnie, stres, depresie, anxietate și durere.

De exemplu, cercetările sugerează că Reiki poate reduce anxietatea, stresul și durerea la persoanele supuse unei intervenții chirurgicale.

Într-un studiu publicat în numărul din martie-aprilie 2017 a Holistic Nursing Practice a pacienților supuși unei intervenții chirurgicale de înlocuire a genunchiului, cercetătorii au separat 46 de pacienți în trei grupuri: Un grup a primit trei sau patru tratamente Reiki de 30 de minute pe tot parcursul șederii în spital; un al doilea grup a primit același număr de sesiuni de Reiki placebo (simulat); iar un al treilea grup nu a primit nici Reiki, nici Reiki simulat. Fiecare grup a primit, de asemenea, îngrijiri medicale standard. Cercetătorii au descoperit că cei care au primit Reiki au observat reduceri semnificative ale durerii, tensiunii arteriale, frecvenței respiratorii și anxietății înainte și după operație.

Reiki poate îmbunătăți, de asemenea, starea de spirit și somnul: un studiu anterior a constatat că studenții care au primit șase sesiuni Reiki de 30 de minute au raportat îmbunătățiri mai mari ale stresului, dispoziției și somnului (în special cei cu anxietate și depresie) decât grupul de control.

Alte cercetări sugerează că Reiki și alte forme de terapie energetică pot ajuta pacienții cu cancer să îmbunătățească controlul durerii și nivelul de anxietate.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel