Sari la conținut

Chirurg colorectal: aceste patru simptome indică apariția cancerului intestinal

cancer intestinal
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome cancer intestinal

Cancerul intestinal este cunoscut, de asemenea, sub numele de cancer de colon, de rect sau colorectal. Mucoasa intestinului este alcătuită din celule care sunt reînnoite în mod constant. Uneori, aceste celule cresc prea repede, formând un mănunchi de celule cunoscut sub numele de polip intestinal (denumit uneori adenom).

Polipii nu sunt cancere intestinale (de obicei sunt benigni), dar au potențial de a deveni canceroși (maligni) în timp.

Tumorile sunt maligne atunci când celulele au capacitatea de a părăsi țesutul de origine, răspândindu-se la alte organe din corp. De regulă, atunci când celulele canceroase încep să se dezvolte, nu este prezent niciun simptom timp de mai multe săptămâni sau luni, iar în unele cazuri chiar o perioadă mai lungă de timp.

Ulterior, pe măsură ce cancerul evoluează, printre simptomele inițiale frecvente se numără sângerările rectale (din partea terminală a intestinului gros), modificarea evacuărilor intestinale (de exemplu, episoade prelungite de diaree) și anemia, care poate determina apariția oboselii.

Vestea bună este că detectarea precoce vă poate îmbunătăți prognosticul și vă poate maximiza șansele de tratament eficient. Acest lucru face ca conștientizarea simptomelor să fie în centrul atenției, potrivit chirurgului colorectal James Kinross, de la Spitalul King Edward VII.

Primele simptome pot fi adesea vagi și nespecifice, dar a ști ce să căutați poate ajuta.

Patru semne „de avertizare” ale cancerului intestinal

De aceea, Kinross a împărtășit patru semne „de avertizare” ale cancerului intestinal

Schimbarea obiceiurilor intestinale

Poate că nu este surprinzător, dar primele steaguri roșii lovesc adesea în interiorul pereților băii.

Kinross a spus: „Un indicator potențial al cancerului intestinal este orice schimbare semnificativă a obiceiurilor de a ieși cu scaunul, care poate varia de la o persoană la alta.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„De exemplu, ieși cu scaunul mai des decât în mod normal sau să ai scaune mai moi și mai curgătoare.

„Acest lucru ar fi mai probabil legat de un factor extern, cum ar fi stresul, consumul de mai multe fibre sau o schimbare a dietei, dar merită să vă verificați dacă problema persistă.”

În timp ce acordarea de atenție la mișcările tale intestinale te-ar putea face să te simți zguduit, chiar și NHS subliniază că orice modificare în această zonă este un simptom cheie.

Scaune cu sânge

Dacă nu suferiți de hemoroizi și începeți să observați sânge în scaun, acesta ar putea fi un semn de cancer.

Sângele poate fi amestecat cu scaunul, deasupra scaunului, în vasul de toaletă sau pe rola de hârtie igienică.

Expertul a spus: „În mod normal, medicul dumneavoastră vă va cere să le furnizați pur și simplu o probă de scaun și va folosi un test imunochimic fecal (FIT) pentru a descoperi orice sânge ascuns în scaunul dumneavoastră.

„Acest lucru îi va ajuta să evalueze dacă problema este cancerul intestinal sau o altă problemă.”

Durere abdominală

De la oboseala musculară la durerile menstruale, există diferiți factori declanșatori benigni pentru durerile abdominale.

Cu toate acestea, Kinross a explicat că disconfortul sau balonarea cauzate întotdeauna de mâncare – ceea ce te poate determina să mănânci mai puțin și, la rândul său, să slăbești – este ceva care trebuie evaluat de un medic.

Durere sau nodul

Chirurgul colorectal a spus: „Este posibil să aveți dureri sau nodul în stomac sau în pasajul spatelui.

„Deși este probabil să fie benign, poate indica o creștere malignă.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel