Sari la conținut

Chirurg ginecolog: Acest tip de cancer e numit ucigașul tăcut. Orice femeie să fie atentă la aceste simptome alarmante

cancer ovarian
Sursă foto: pixabay
Îndepărtarea timpurie a ovarelor poate afecta sănătatea creierului femeilor

Simptome cancer. Un diagnostic de cancer ginecologic – de col, de ovare, de endometru – aduce pentru paciente multe griji, în special legate de intervenția chirurgicală care va urma.

Chirurgia modernă pentru cancerele ginecologice este însă total diferită acum față de cum era în urmă cu 20 de ani.

Conf. Univ. Prof. Faruk Abike, expert ACIBADEM specializat în chirurgia ginecologică inclusiv în SUA, la Kelly Gynecologic Oncology Center, centru care face parte din Universitatea Medicală John Hopkins, cunoaște bine progresele acestui domeniu

Avantajele operațiilor minim invazive pentru cancere ginecologice

“Acum 20 de ani tehnicile chirurgicale necesitau incizii de 25 cm, iar spitalizarea era, în general, de 10 zile. Se făcea transfuzie de sânge, deoarece existau pierderi importante în timpul operației. Rezultatele, din punct de vedere estetic, erau foarte proaste. În perioada postoperatorie, pacientele simțeau multă durere, iar riscul de infecție era foarte mare.

Dar acum putem folosi chirurgia laparoscopică sau robotică. O facem cu o cameră foarte subțire, ca un pix, cu incizii foarte mici. Calitatea vizualizării în timpul operației este foarte bună, deoarece acestea sunt dispozitive inteligente și putem face zoom, putem vedea vasele, ovarele, ureterele și, de asemenea, rata de complicații este mult mai mică decât în ​​cazul unei intervenții chirurgicale deschise.

Pierderea de sânge este foarte scăzută, deci nu trebuie să facem transfuzii de sânge. Rezultatul estetic este și el foarte bun. De exemplu, 3 luni mai târziu, inciziile nici nu se mai văd”, explică Profesorul Abike.

Cancerul ovarian, ”ucigașul tăcut”

Cazurile de cancer de col uterin scad în întreaga lume, datorită programelor eficiente de screening: frotiu PAP și test HPV. Astfel, cancerul este depistat în stadiul incipient, o etapă în care este foarte ușor de tratat. Stadiul avansat, din păcate, are nevoie de radioterapie. Alt cancer ginecologic, cel ovarian este, din păcate, cunoscut ca „ucigașul tăcut”.

“De obicei, îl detectăm într-un stadiu avansat. Din păcate, nu există o metodă eficientă de screening pentru cancerul ovarian. Dar unele simptome sunt foarte importante: de exemplu, sângerări anormale, scurgeri vaginale, dureri pelvine, menstruații neregulate, balonare, probleme gastro-intestinale.

Din nefericire, nu există un simptom specific pentru cancerul ovarian. Din acest motiv, un control de rutină este cel mai important. Sunt câteva progrese pentru cancerul ovarian. Tehnicile și tehnologia de operare se schimbă. De exemplu, în cancerul în stadiu incipient putem folosi tehnici minim invazive – chirurgie laparoscopică sau robotică.

După operație, pacienta se recuperează ușor și revine mai repede la viața de rutină. Mai mult, medicamentele pentru chimioterapie avansează – acum există medicamente inteligente”, spune Conf. Univ. Prof. Faruk Abike.

Simptome cancer

Ce sfat le-ar da femeilor pentru sănătate un medic cu merite recunoscute la nivel mondial?

“Să fie atente la semnele transmise de corpul lor. Cum ar fi sângerări anormale, menstruații neregulate, dureri pelvine și scurgeri vaginale, durere sau sângerare după actul sexual, balonare gastro-intestinală. Diagnosticul tardiv este, din păcate, mult mai dificil de tratat. De aceea, screeningul și examenul ginecologic anual sunt foarte importante. Fiți atente și veniți imediat la medic!”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel