Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre HPV, virusul vinovat de apariția cancerului de col uterin

Incontinenta urinara
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Incontinenta urinara

Virusul HPV. Infectia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infectii transmise prin contact intim, pana la 80% dintre persoanele active din punct de vedere intim contactand o astfel de infectie, la un moment dat in viata. Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzand diverse afectiuni, de la negi la cancer de col uterin.

Virusurile Papiloma Umane sunt virusuri mici, care infecteaza epiteliul cutanat si cauzeaza negi (condiloame). Exista doua tipuriv de HPV:

  1. virusurile non-oncogenice, cu risc scazut;
  2. virusuri cu risc ridicat, asociate cu dezvoltarea leziunilor canceroase.

Tipurile din prima categorie pot cauza leziuni benigne sau minore la nivelul celulelor cervixului, condiloame genitale si leziuni laringeale. Virusurile Papiloma Umane cu risc ridicat pot cauza anomalii grave la nivelul celulelor cervixului, aceste anomalii fiind precursoare cancerului de col uterin.

Cum se transmite virusul si care sunt simptomele?

Virusul se transmite prin contactul intim cu o persoana infectata, chiar daca aceasta prezinta sau nu simptome, iar manifestarile infectiei pot aparea si peste ani de la momentul infectarii.

Exista o serie de factori care au legatura cu persistenta infectiilor cu HPV oncogene in cazul femeilor, precum numarul mare de sarcini, fumatul, alimentatia deficitara, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, dar si existenta altor infectii cu transmitere intima.

De asemenea, exista si alti cofactori care pot face ca infectia cu HPV sa progreseze spre cancer, precum infectia simultana cu mai multe tipuri de HPV oncogenice sau incarcatura virala mare.

Virus care produce cancer

”Manifestarile clinice ale infectiei cu HPV includ condiloame anogenitale, leziuni precursoare cancerului de col uterin precum neoplazia intraepiteliala cervicala, dar si mai multe tipuri de cancer. Diferitele tipuri de HPV pot cauza negi in diferite parti ale corpului.

Spre exemplu, un anumit tip de HPV cauzeaza negi plantar, in timp ce alte tipuri sunt responsabile pentru negii care apar pe fata si gat. Mai mult de 40 de tulpini ale virusului HPV afecteaza zona genitala.”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Virus care produce cancer. Legatura dintre infectiile cu HPV si cancerul de col uterin

La inceputul anilor ’80 s-a demonstrat faptul ca in celulele cancerului de col uterin exista ADN HPV, iar in anii ce au urmat, studiile au aratat asocierea clara dintre HPV si cancerul de col uterin. In cazul femeilor, o astfel de infectie persistenta cu tipurile 16 si 18 ale Virusului Papiloma Uman poate cauza leziuni precanceroase care, netratate, pot evolua catre cancer de col uterin (pasajul dintre vagin si uter). Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai intalnit tip de cancer la femei.

In afara de cancerul de col uterin, infectia HPV este asociata si cu alte tipuri de cancere mai rar intalnite, precum cancerul de vulva, vagin, anus, dar si penis in cazul barbatilor.

Printre primele simptome care anunta cancerul de col uterin se regasesc modificari semnificative ale secretiei vaginale, prezenta in cantitate mare sau cu urme de sange, sangerarea vaginala, aparitia durerii in timpul contactului intim, sangerarea cervixului in timpul contactului intim sau in momentul inserarii diafragmei, cat si dureri nespecifice.

Prevenție

Virusul HPV poate fi prevenit prin vaccinare. Vaccinul anti HPV se face înainte de începerea vieții sexuale și este gratuit, în România, pentru fete între 11 și 14 ani. În acest moment, părinții care vor să își vaccineze fiicele adolescente cu vârsta peste 15 ani împotriva virusului HPV și părinții de băieți au o singură opțiune: să cumpere vaccinul. O doză de vaccin costă în jur de 600 de lei. Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze la interval de 6 luni, după vârsta de 14 ani trebuie administrate 3 doze.

De asemenea, orice persoană se poate vaccina împotriva HPV până la vârsta de 45 de ani. Însă, vaccinul nu tratează virusul deja existent ci previne infectarea cu alte tulpini.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: