Sari la conținut

Chirurg: „Nu carnea e de vină pentru cancerul digestiv, îl fac și vegetarienii”

Dr Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia oncologică, a vorbit pentru DC NEWS despre cele două tipuri canger digestiv, acestea fiind provocate din cauza alimentelor pe care le consumăm.

„Neoplazii pot să apară la orice nivel din tubul digestiv, începând cu esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subțire, colonul și nu în ultimul rând rectul. Cele mai frecvente cancere din acest sistem, epidemiologic vorbind, sunt cancerul colorectal și cancerul gastric. Din punct de vedere histopatologic cel mai frecvent este adenocarcinomul. Ca și frecvență, cancerul colorectal este poate cel mai frecvent, al patrulea cel mai frecvent dintre toate tipuri de cancer, pe glob, iar cancerul gastric reprezintă a doua cauză de deces prin cancer, la nivel mondial. Amândouă sunt cancere extrem de frecvente”, a arătat cunoscutul chirurg.

Cancerul gastric nu-i iartă nici pe cei mai tineri

Specialistul s că incidența lor începe să crească și la categoriile mai tinere. „În general, cancerul colorectal are o incidență maximă între 60 și 69 de ani, însă în ultimii 10-15 ani incidența s-a modificat pe grupe de vârstă, astfel încât noi constatăm în practica medicală – și în ultimele studii o arată – că frecvența a crescut și la categoria de vârstă 40-50 de ani. Iar cancerul gastric are o frecvență maximă la grupa de vârstă de 50-70 de ani”, a spus dr Eliza Gangone la DC news.

Şi vegetarienii se pot îmbolnăvi

Deși carnea roșie era vinovatul numărul 1, mai ales cea procesată, medicul spune că și vegetarienii fac astfel de cancere. În plus, chirurgul atrage atenție că proteina este extrem de valoaroasă în dietă.

„S-a observat că sunt cancere foarte agresive la persoane care practic țin diete care exclud carnea din alimentație, la vegetarieni sau vegani. Din carnea roșie se produc cele mai bune proteine, proteinele structurale, anticorpii, se pare că această carență din alimentație are un impact imun și reprezintă un anume factor de risc pentru apariția unor neoplazii.”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel