marți, iunie 28, 2022

Chisturile dentare. Cauze, simptome, tratament. Dr. Virginia Ardeleanu: „Netratat la timp, chistul poate provoca diferite tipuri de parodontită”.

Cu toții suntem în căutarea acelui zâmbet perfect, care se bazează în principiu pe o dantură dreaptă și albă. Pentru a o menține, este nevoie de îngrijire și controale stomatologice anuale. Însă probleme dentare pot să apară, iar una dintre cele mai frecvente este chistul dentar care apare de la un abces netratat. Despre această afecțiune ne vorbește dr. Virginia Ardeleanu, medic stomatolog la clinicile dr. Ardeleanu.

Te-ar mai interesa: Dietă Romanița Iovan. Cum a slăbit 24 de kilograme...


Ce sunt chisturile dentare?

Chisturile dentare se formează cel mai des la vârful rădăcinii dintelui și sunt de forma unor săculeți plini cu lichid. În general, chisturile dentare apar din cauza unor infecții sau a unei traume a dintelui și foarte rar poate fi determinat de o afecțiune genetică, precum sindromul Gorlin.

Chistul dentar reprezintă o reacție a organismului la pătrunderea unui corp străin în cavitatea bucală sau acțiunii unor factori externi. Acestea se dezvoltă lent de-a lungul mai multor luni sau chiar ani, fără a prezenta simptome.

Dacă apariția chistului dentar nu produce durere, pacientul nu este conștient de prezența acestuia, astfel că poate fi descoperit doar la controlul stomatologic.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie sa stii atunci cand apelezi la o firmă ...

Cum se pot descoperi aceste probleme dentare?

De cele mai multe ori, chisturile dentare pot fi asimptomatice, iar pacienții nu știu că au o asemenea formațiune în cavitatea bucală și sunt descoperite în urma radiografiilor dentare.

Având în vedere că formarea chistului dentar se realizează de cele mai multe ori în „tăcere”, se pot observa modificări la nivelul dintelui afectat, fie este ieșit din linia dentară, fie se îngălbenește/înnegrește.

Te-ar mai interesa: Totul despre boala de care a suferit Michael Jacks...

Care sunt simptomele?

În etapa inițială, atunci când formațiunea chistică se formează, aceasta nu deranjează. Se poate simți doar o durere tolerabilă la apăsare, iar dacă se infectează, poate apărea durerea deranjantă, umflarea și înroșirea gingiei.

Dacă chistul de lângă dinte nu este extirpat la timp, acesta va începe să crească și să se infecteze, ceea ce va determina apariția următoarelor simptome:

Te-ar mai interesa: Brățările: acele bijuterii de care nu ne putem lip...

  • Umflarea și înroșirea gingiei;
  • Creșterea temperaturii corpului;
  • Creșterea durerii în zona afectată;
  • Ganglioni limfatici măriți.

Ce probleme pot cauza chisturile dentare netratate?

În urma infecției, chistul dentar poate să afecteze funcționarea normală a dintelui din zona formării acestuia, dar și a dinților învecinați.

Netratat la timp, chistul poate provoca diferite tipuri de parodontită, iar puroiul se poate extinde la țesuturile din jur ceea ce poate duce la apariția sinuzitei. Există și cazuri mai grave în care chistul netratat poate provoca meningită purulentă, sepsis.

Te-ar mai interesa: Atenție! Telefoanele mobile, mai periculoase decât...

Un chist dentar infectat poate duce chiar la formarea unui abces dentar, afecțiune care necesită tratament de urgență.

Cum se tratează chisturile dentare?

Dacă chisturile se află în perioada de creștere este posibil ca medicul să recomande un tratament cu antibiotice pentru a împiedica apariția infecției.

În cazurile în care există deja infecție, chisturile dentare sunt îndepărtate prin metoda chirurgicală, numită chistectomie dentară. Procedura presupune o incizie în gingie prin care medicul îndepărtează chistul și infecția, dar și membrana chistică prin care se reduc șansele de recidivă.

Această procedură chirurgicală are loc sub anestezie locală și astfel pacientul nu simte durere. După realizarea intervenției, medicul va prescrie un tratament cu antibiotice și antiinflamatoare. Este important ca pacientul să respecte recomandările și indicațiile medicului pentru a evita riscul apariției complicațiilor.

Care este diferența dintre un chist dentar și un abces dentar?

Un abces dentar este o pungă cu puroi care se formează la vârful rădăcinii unui dinte. Apariția abcesului este însoțită de dureri intense, gingie roșie, uneori chiar tumefierea obrazului sau a feței în zona afectată. Abcesele dentare nu se vindecă de la sine și au nevoie de un tratament imediat, pentru a nu provoca alte afecțiuni grave.

Comparativ cu abcesul dentar, chistul dentar are o evoluție lentă care nu produce dureri la formare. Chistul dentar arată ca un săculeț plin cu lichid (nu puroi), iar după o evoluție pe termen lung se poate infecta și în locul lichidului poate apărea puroi.

Asemeni abcesului, chistul dentar trebuie tratat de către medicul specialist. Afecțiunile care apar în cavitatea bucală, fie ele asimptomatice sau dureroase, trebuie tratate de către medicul stomatolog pentru că altfel există riscul apariției complicațiilor ce pot afecta starea generală a pacientului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private