Categories: Ştiri sănătate

Localitatea ocolită de Covid. Care este secretul ce i-a protejat pe locuitori?

Cicerale este una dintre puținele zone care nu au fost afectate de pandemia provocată de coronavirus, la nivel mondial. În timp ce anumite state se confruntă cu situații epidemiologice alarmante, alte comunități, precum Cicerale, trăiesc o viață cât se poate de obișnuită. Care este secretul?

Cicerale nu are pacienți infectați cu Covid-19, iar locuitorii se bucură de libertatea pe care situația epidemiologică favorabilă o oferă. Se pare că secretul contră în respectarea regulilor și impunerea imediată a măsurilor în caz de urgență.

Cicerale, localitatea din Italia ocolită de Covid

Există cineva care a dat nas în nas cu COVID-19 la Cireale? Cu oricine ai vorbi, plimbându-te pe străzile acestui mic centru din Cilento care are puțin peste 1.600 de locuitori, situat între Paestum și Agropoli și cunoscut pentru producția de năut, răspunsul este mereu același: un zâmbet ironic, aproape sfidător sub mască și inevitabilul refren: „Aici, la noi, nu a existat”, scrie Il Corriere della Serra, potrivit Rador.

O adevărată performanță cu care se mândrește și primarul, Gerardo Antelmo, un fost jurnalist angajat în administrația civică, în special de când a aflat că este protagonistul, împreună cu comunitatea sa, studiului pilot lansat de Pascale, un institut pentru tratamentul cancerului din Napoli, pentru a înțelege unde găsește virusul un teren mai fertil.

Studiul, lansat în colaborare cu Fundația Melanoma Onlus, Spitalul Colli, Universitatea Vanvitelli, Centrul de cercetare avansată în biotehnologie Ceinge și mai presus de toate, cu 60 de municipalități din Campania, și coordonat de Paolo Ascierto, director al Departamentului Melanom, Imunologie, Oncologie Experimentală și terapii inovatoare, va începe în această săptămână și va folosi subiecți care au avut Covid și 150 de participanți sănătoși disponibili pentru experimentare.

Pe scurt, studiul, care se desfășoară în laboratoarele Crom din Mercogliano și este condus de Alfredo Budillon, prevede evaluarea profilului metabolic, citokinomic și lipidic în baza unei probe de sânge a pacienților care au fost afectați de coronavirus. În plus, pentru a evidenția eventuala susceptibilitate genetică care stă la baza răspunsului hiper-inflamator indus de virus, va fi efectuată secvențierea genelor corelate cu activarea imună, pe receptorul ACE2, pe genele implicate în producerea de anticorpi și factori genetici de risc pro-trombotici.

În paralel, studiul prevede participarea a aproximativ 150 de participanți sănătoși proveniți din diferite municipalități din Campania și care au acceptat să colaboreze: Battipaglia, Castellabate, Puglianello, Sarno, Bellizzi, Aquara, Torrecuso, San Cipriano Picentino și în primul rând, Cicerale covid free.

Care este secretul locuitorilor?

Primarul Antelmo recunoaște meritele concetățenilor săi din Cicerale: „Au fost cuminți și au respectat mereu toate regulile. Aici, în timpul lockdown-ului, nu ieșea nimeni din casă”. Pentru ca apoi, să admită în șoaptă: „Să recunoaștem, am avut și o doză bună de noroc”.

Cu excepția unei  perioade scurte, care a riscat să dea peste cap totul. „Trecusem atât de bine de primul val – spune primarul – încât unii colegi primari, în glumă, îmi spuneau: dar cum este posibil să nu ai nici măcar un caz? Spune-ne adevărul, le ascunzi”. La mijlocul lunii aprilie, însă, virusul și-a făcut apariția timid: șase pozitivi și la Cicerale, care riscă să se alinieze astfel cu restul regiunii Cilento.

Primarul este supărat, bate cu pumnul în masă și decide măsuri dure. Timp de zece zile închide piețele și parcurile publice și prevede o amendă de o mie de euro pentru cei ce nu respectă regulile. „Din fericire, acestea au fost cazuri izolate, nu s-a creat un focar. Infecția a fost generată de oameni care aduseseră virusul din afară”.

Recent Posts

Alina Bădic, horoscop 26 mai – 1 iunie : Mare forță grație lui Mercur

Alina Bădic, horoscop 26 mai – 1 iunie. În emisiunea „360 de grade”, Alina Bădic…

4 minute ago

Doar 5 zile cu această dietă: Curăță organismul de toxinele și slăbești

Doar 5 zile cu această dietă: Curăță organismul de toxinele și slăbești! Dacă dorești să…

34 de minute ago

Remedii care vindecă balonarea: 5 ierburi pentru ameliorarea gazelor din stomac

Remedii care vindecă balonarea. Plantele sunt  bune pentru ameliorarea gazelor din stomac. Iată primele cinci…

o oră ago

Tora Vasilescu vorbește despre marea ei suferință: Nu există leac

Tora Vasilescu vorbește despre marea ei suferință! Tora Vasilescu, marea actriță a teatrului românesc, a…

2 ore ago

Grupa de sânge care îmbătrânește cel mai lent

Dintre toate grupele de sânge, una este considerată cea care care îmbătrânește cel mai lent.…

2 ore ago

Cum poate fi amânată menopauza precoce. Fenomenul poate avea efecte devastatoare

Apariţia menopauzei precoce la femei este un fenomen tot mai des întâlnit. Medicii spun că…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boli cardiovasculare