Sari la conținut

Cafeaua pe care o poți bea și dacă ai hipertensiune sau palpitații. De ce este bine să o consumăm și când înlocuim cafeaua clasică

Cafeaua cicoare este un supliment de sănătate. Iată de ce este bine să consumăm această cafea pe care o pot bea liniștiți și hipertensivii. Nu este vorba nicidecum de cea decofeinizată, ci de o variantă naturală, plină de beneficii.

Cafeaua are multe calități, desigur, dar și multe contraindicații. În caz de hipertensiune arterială și palpitații, de pildă, a bea trei-patru cești de cafea, zilnic, pare un gest sinucigaș.

Și nu, decofeinizată nu este o soluție viabilă! Specialiștii spun că nu este recomandată, deoarece în procesul de extragere a cofeinei se folosesc substanțe chimice dăunătoare organismului! Așadar, cum poți să-ți începi diminețile într-un mod sănătos?

Medicul Rareș Simu, specialist in imunologie clinică și alergologie, cu competență în homeopatie, recomandă cafeaua de cicoare.

Cafeaua de cicoare se obține din rădăcina plantei, prăjită și măcinată foarte fin. E sănătoasă, compatibilă cu hipertensiunea, palpitațiile, ba chiar și cu remediile homeopate.

Cafeaua de cicoare se poate găsi la magazinele naturiste, la plafar, în mai multe variante: simplă, cu năut, cu cereale, după preferințe. La început, gustul pare ciudat, se prepară cu grijă, conform instrucțiunilor. În câteva zile te poți obișnui cu această variantă de cafea și o poți consuma și dacă ai probleme de sănătate.

De ce este recomandată cicoarea pentru sănătate?

În primul rând, pentru proprietățile curative, recunoscute încă din Antichitate. Romanii o foloseau pentru a ajuta la curățarea sângelui, iar egiptenii consumau rădăcina acestei plante pentru purificarea ficatului, dar și a sângelui.

Principiile active care intră în compoziția cicorii stimulează digestia, detoxifiază organismul, scad colesterolul și glicemia, curăță ficatul și splina, calmează sistemul nervos și au efect ușor laxativ. Inulina, o fibră alimentară existentă în cicoare, ajută la slăbire și la menținerea unei greutăți optime. Cafeaua din cicoare taie pofta de mâncare și păstrează senzația de sațietate, pentru mai mult timp.

Reduce inflamațiile articulare. În mod tradițional, cicoarea a fost folosită ca tratament împotriva artritei. Studiile realizate în ultimii ani au demonstrat că această plantă are proprietăți antiinflamatorii semnificative, motiv pentru care este folosită chiar și în medicina alopată, în tratamentul durerii cauzate de osteoartrită.

Cafeaua de cicoare poate fi folosită și la prepararea dulciurilor de casă, pentru un plus de aromă. Cafeaua de cicoare oferă și multe beneficii metabolice, cum ar fi o mai bună absorbție a fierului, a calciului și a magneziului. În același timp, reglează nivelul glicemiei, fiind recomandată în caz de diabet și obezitate.

Ajută în curele de slăbire. Principiile active care intră în compoziția cicorii inhibă sau stimulează pofta de mâncare, în funcție de momentul consumării. Dacă vă doriți o cură de slăbire, trebuie sa beți cafea de cicoare în timpul meselor și apetitul va scădea simțitor. Dacă, dimpotrivă, nu aveți poftă de mâncare, e suficient să apelați la cicoare înainte de mese.

Protejează inima. Studiile efectuate, de-a lungul anilor, asupra inulinei, fibra alimentară care face din cicoare o plantă specială, au concluzionat că aceasta poate reduce cantitatea de LDL, numit colesterol rău, și trigliceride. Colesterolul rău este una dintre cauzele principale ale aterosclerozei și hipertensiunii arteriale. De asemenea, colesterolul și trigliceridele sunt un factor de risc pentru infarct și accidente vasculare cerebrale.

Cicoare-Frappe. Cafeaua din cicoare poate fi combinată cu diverse ingrediente, în funcție de gust: lapte, zahăr, miere, scorțișoară, nucșoară, cardamon, ghimbir, frișcă etc. Dacă o amestecați, într-un blender, cu lapte, ciocolată, miere și cuburi de gheață, obțineți o bunătate de frappe. Și, mai ales, o băutură sănătoasă, reconfortantă și răcoritoare.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel