Borşul este un produs obţinut prin fermentarea naturală a tărâţelor de grâu. Este bogat în enzime active şi vitamine, în special B-uri, dar şi minerale (seleniu, crom) şi aminoacizi esenţiali. De aceea este folosit nu numai pentru a da gust bun ciorbelor, ci şi ca aliment în dietele de slăbire sau ca adjuvant util pentru menţinerea sănătăţii.
1. Ține la distanță bolile respiratorii
Consumul de borș în fiecare zi ajută la tratarea bronșitei, a astmului și a sinuzitei. În plus, acest remediu previne apariția complicațiilor. Cura cu borș se ține trei săptămâni, în care se beau două căni de borș, cu 15 minute înainte de masă.
2. Combate diabetul
Borşul are capacitatea de a regla nivelul glicemiei, fiind astfel util persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Se recomandă şi celor aflaţi în perioada de convalescenţă după o afecţiune acută. Borşul are şi contraindicaţii pentru persoanele cu probleme gastrice, care ar putea să nu îl tolereze.
3. Te scapă de durerile de cap
Dacă migrenele nu-ți dau pace și te simți amețit, bea un litru de borș în decursul unei zile. Este bine ca acest remediu să fie însoțit de masarea tâmplelor cu oțet de mere.
4. Calmează crizele de fiere
Dacă ai dureri abdominale, ți-e greață, te simți balonat și ai senzația de „gură amară“ este posibil să suferi o criză de fiere. Poți să scapi de aceste simptome dacă bei pe stomacul gol o cană cu borș de putină, cu 15 minute înainte de masă.
5. Combate obezitatea
Dacă vrei să slăbești, bea șapte zile la rând, un tonic pe care îl poți prepara chiar la tine acasă. Pune într-un vas încăpător 500 ml borș proaspăt, doi litri de apă plată, zeama de la o lămâie și trei linguri de miere. Amestecă bine ingredientele și apoi toarnă amestecul în sticle, pe care le ții la temperatura camerei. Bea 500 de ml în fiecare zi. Vei vedea primele rezultate după 3-4 zile.
Cum se prepară borșul:
Ingrediente: 1 kg tărâţe de grâu, 9 litri apă caldă, 200 g mălai, 200 g huşti (tărâţe folosite de la alt borş) sau 20 g drojdie de bere, mărar/leuştean verde sau uscat. Mod de preparare: amestecaţi tărâţele cu mălaiul şi cu huştile şi adăugaţi până la un litru de apă călduţă. Dacă folosiţi drojdie de bere, o lăsaţi la dospit aproximativ 30 de minute. Puneţi apoi mărarul. Turnaţi apa caldă, acoperiţi vasul cu un tifon şi îl lăsaţi la acrit, la temperatura camerei, patru zile. La început se amestecă de câteva ori cu o lingură de lemn. După ce se acreşte, filtraţi băutura, o puneţi în sticle şi o păstraţi în frigider. Vasul în care preparaţi borşul trebuie să fie din sticlă sau din lut.
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.
Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.