Sari la conținut

Cinci exerciţii recomandate femeilor însărcinate

Exerciţiile fizice în timpul sarcinii îţi dau energie, îţi întăresc muşchii, te scapă de insomnie şi scad riscul apariţiei complicaţiilor. În plus, starea ta de spirit se va îmbunătăţi semnificativ, potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul Psychology & Health.

Multe cercetări au demonstrat că activitatea fizică are un impact pozitiv şi asupra fătului. Colegiul American de Ginecologie şi Obstrtică recomandă 30 de minute de exerciţii moderate pe zi, însă trebuie să primeşti acordul medicului înainte să începi un program de exerciţii.

Iată câteva dintre cele mai eficiente exerciţii pe care le poţi face în timpul sarcinii:

  1. Yoga prenatală

Există mai multe stiluri de Yoga, unele mai complexe şi mai solicitante decât altele. Pentru femeile însărcinate Yoga Hatha (prenatală) este cea mai recomandată, pentru că presupune mişcări blânde şi posturi uşoare şi adaptate condiţiei lor.

Yoga prenatală este unul dintre cele mai avantajoase moduri de a te relaxa în sarcină, dar şi de a-ţi pregăti organismul pentru naştere..

2. Plimbările pe jos

Mersul pe jos îmbunătăţeşte circulaţia, întăreşte muşchii şi creşte rezistenţa la efort. De asemenea, te calmează şi reduce din stres

3. Înotul

Inotul este cea mai bună formă de mişcare. Potrivit recomandărilor medicilor, în cazul unei sarcini cu o dezvoltare normală, poţi inota până în ultima zi de sarcină. Este foarte relaxant, iar starea de bine este transmisă şi copilului. Inoată uşor, crawl sau bras şi evită stilurile solicitante.

4. Dansul

Dansul poate înlocui cu succes exerciţiile intense de aerobic, îţi întăreşte musculatura picioarelor şi a abdomenului şi te ajută să îţi păstrezi centrul de echilibru pe măsura ce burta creşte, fără să te alegi cu dureri de spate. Alege cursuri de salsa, balet sau vals şi adaptează-le la perioada de sarcină în care te afli. Dacă în primul trimestru te poţi mişca în voie pe orice ritm, pe măsură ce sarcina înaintează îţi va fi mai greu să să păstrezi un pas alert. Medicii recomandă evitarea dansurilor cu mişcări bruşte, sărituri sau fandări în ultimele luni de sarcină.

5. Exerciţiile cu greutăţi

Exerciţiile cu greutăţi contribuie la tonifierea musculaturii spatelui, a mâinilor şi picioarelor şi la creşterea rezistenţei în timpul naşterii şi nu numai. Ajută şi la menţinerea echilibrului în timpul sarcinii, când burta poate deveni inconfortabilă, iar stabilitatea ta poate avea de suferit.

Nu apela la greutăţi foarte mari, care să te facă să oboseşti repede şi să pună presiune pe umerii tăi. Exerciţiile cu greutăţi trebuie făcute încet şi cu mişcări controlate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel