vineri, iunie 9, 2023

Consumul a cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi este recomandat de specialiști, deoarece aceste alimente oferă o serie de nutrienți care sunt greu de găsit în alte alimente. Vitaminele, mineralele și fibrele se numără printre principalele beneficii pe care acestea le oferă organismului.

Consumul regulat de fructe și legume de diferite culori ajută la prevenirea diverselor boli, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și obezitatea, printre multe altele.

Una dintre problemele care pot fi tratate de aceste alimente este digestia, fiind procesul prin care organismul descompune alimentele în substanțe pe care le folosește ca energie și care sunt utile pentru creșterea și repararea țesuturilor.

Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale din SUA spune că este important, deoarece organismul are nevoie de nutrienți din alimente și băuturi pentru a funcționa corect și a rămâne sănătos.

Aceste alimente ar trebui să facă parte din dieta zilnică atât a adulților, cât și a copiilor. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) spune că acestea îi ajută pe copii să crească și susțin funcțiile corpului și bunăstarea fizică, mentală și socială la toate vârstele.

Nu toată lumea are nevoie de același timp pentru a digera. Potrivit Clinicii Mayo, digestia poate varia între bărbați și femei, de exemplu. După ce mănâncă, este nevoie de aproximativ șase până la opt ore pentru ca alimentele să treacă prin stomac și prin intestinul subțire. Apoi intră în intestinul gros (colon) pentru a fi digerată în continuare, pentru a absorbi apă și, în final, pentru a elimina deșeurile.


Papaya

Acest fruct conține un latex bogat în papaina, o enzimă cu acțiune proteolitică care acționează în stomac cu un efect asemănător sucului gastric, îmbunătățind digestia proteinelor. Acest compus are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și cicatrizante, ajutând în tratamentul ulcerelor și al gastritelor, atunci când acestea apar, potrivit portalului de sănătate Tua Saúde.

În plus, are un conținut ridicat de fibre care nu numai că îmbunătățește digestia, dar te face să te simți sătul mai mult timp. Un alt aspect favorabil al acestui fruct este faptul că este bogat în apă, ceea ce contribuie la o mai bună funcționare a intestinelor.

Mărul

Acest fruct este o sursă de pectină, un tip de heteropolizaharide care favorizează activitatea intestinală, potrivit unei publicații din revista Glamour. Recomandarea este să îl consumați cu tot cu coajă, deoarece și aceasta oferă o mulțime de nutrienți și fibre.

Pe lângă pectină, acest fruct conține celuloză, hemiceluloză și lignine, care cresc absorbția apei în intestin, ajutând la formarea și eliminarea fecalelor, îmbunătățind și prevenind problemele de constipație.

Kiwi

Kiwi se remarcă prin bogăția sa în fibre, în principal pectină, care îmbunătățește funcționarea intestinelor, crescând retenția de apă în fecale, facilitând evacuarea acestora prin intestin și ajutând la combaterea și prevenirea constipației.

În plus, potrivit Tua Saúde, deoarece este o sursă de fibre, kiwi crește timpul de digestie a alimentelor în stomac, prelungind sațietatea pe tot parcursul zilei și ajutând astfel la pierderea în greutate. Este un aliment foarte puțin caloric.

Pepene verde

Fundația Spaniolă de Nutriție subliniază că acest fruct face parte din dieta umană de mii de ani, iar din cele mai vechi timpuri a fost considerat un aliment benefic pentru eliminarea toxinelor din organism.

Printre compoziția sa nutrițională, este o sursă de micronutrienți esențiali pentru sănătate, precum vitaminele și mineralele. Printre acestea se numără vitamina A, folați, potasiu, fosfor și calciu. În plus, conține, de asemenea, cantități considerabile de apă, un macronutrient vital pentru funcționarea corpului uman.

Pere

Un alt beneficiu este că este un aliment sănătos din punct de vedere digestiv. Perele, mai ales dacă sunt consumate cu tot cu coajă, oferă o cantitate bună de fibre atât solubile, cât și insolubile, potrivit Medline Plus, site-ul Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, care ajută digestia și previne apariția unor afecțiuni precum constipația.

În plus, fibrele solubile ajută flora intestinală să funcționeze. Această floră este un grup de bacterii benigne care se găsesc în intestine, a căror funcție este de a elimina bacteriile rele și virușii dăunători, precum și de a ajuta digestia. Este considerat un aliment prebiotic care acționează ca un îngrășământ ce stimulează creșterea bacteriilor sănătoase din intestin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private