Sari la conținut

Cinci lucruri interesante şi mai puţin cunoscute despre cofeină

Multe persoane o consumă zilnic, dar cât de multe lucruri ştii, de fapt despre cofeină?

Substanţă amăruie care stimulează sistemul nervos central, în doze moderate poate aduce beneficii pentru sănătate: stimularea memoriei, a concerntrării şi a sănătăţii mintale. Şi cafeaua, în special, sursa cea mai importantă de cofeină a fost asociată cu scăderea riscului de Alzheimer şi a anumitor tipuri de cancer.

Dacă este consumată în exces, însă cofeina poate provoca insomnie, anxietate, creşterea ritmului cardiac, printre alte efecte secundare. Renunţarea bruscă la cofeină poate cauza simptome de sevraj, inclusiv dureri de cap şi iritabilitate.

Iată 10 lucruri mai puţin cunoscute despre cel mai folosit drog din lume:

  1. Decofeninizat nu e acelaşi lucru cu fără cofeină

Un raport al Journal of Analytical Toxicology, care a analizat 9 tipuri de cafea decofeinizată, a scos la iveală că în afara unui singur tip, toate conţineau cofeină. Cantitatea varia între 8,6 mg şi 13,9 mg. (ca termen de comparaţie, o ceaşcă de cafea obişnuită conţine între 95 mg şi 200 mg de cofeină)

,,Dacă cineva bea între 5 şi 10 ceşti de cafea decofeinizată, doza de cofeină poate atinge uşor nivelul care se găseşte într-una sau două ceşti de cafea obişnuită”, spune prof. Bruce Goldberger director la UF’s William R. Maples Center for Forensic Medicine.

  1. Cofeina îşi face efectul în câteva minute

Potrivit American Academy of Sleep Medicine, durează 30-60 de minute până când cofeina atinge nivelul maximum în sânge. Organismul elimină, de regulă, jumătate din cantitatea de cofeină în 3-5 ore, iar restul poate rămâne în organism între 8 şi 14 ore. Persoanele care nu consumă de obicei cofeină sunt mai sensibile la efectele ei.

Medicii recomandă să ne abţinem de la cofeină cel puţin 8 ore înainte să mergem la culcare.

  1. Acţionează diferit de la o persoană la alta

Corpul procesează diferit cofeina în funcţie se sex, rasă şi chiar de utilizarea pilulelor anticoncepţionale.

De obicei, femeile metabolizează cofeina mai repede decât bărbaţii. Fumătorii o procesează de două ori mai repede decât nefumătorii. Femeile care folosesc pilule contraceptive metabolizează cofeina la o treime din rata cu care o fac cele care nu iau contraceptive. Asiaticii o procesează cel mai greu dintre toate rasele.

  1. Băuturile energizante nu au mai multă cofeină decât cafeaua

O cantitate de aproximativ 250 de ml de Red Bull conţine în jur de 80 de mg de cofeină, comparativ cu o ceasşcă de cafea, care conţine între 95 si 200 de mg de cofeină, potrivit Clinicii Mayo.

    5. Cofeina se găseşte în mod natural în mai mult de 60 de plante

Ceaiul verde, nucile de kola şi boabele de cacao conţin, de asemenea cofeină. Se mai găseşte în mod natural şi în anumite frunze, seminţe şi fructe şi o mare varietate de plante.

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel