duminică, decembrie 4, 2022

Vizita la ginecolog nu e tocmai plăcută pentru nicio femeie. De aceea, când te afli pe masa de examinare a medicului obstetrician, ultimul lucru de care ai nevoie e ca acesta să se comporte urât.

Iată ce lucruri nu sunt normale și nu ar trebuie să le permiți în timpul unui consult ginecologic:

1. Să aibă o atitudine nepotrivită

Cristina (numele real a fost înlocuit) şi-a făcut programare la un nou medic ginecolog pentru nişte teste de rutină, iar acesta i-a sugerat să-i efectueze un examen pelvian pentru a-i verifica ovarele. Totul suna ok până aici. „A introdus câteva degete în mine, aşa cum se procedează, dar apoi am simţit un tip diferit de frecare aplicată direct pe clitoris, în mişcări de înainte şi înapoi, ca şi când intenţiona să mă stimuleze“, povesteşte tânăra pentru cosmopolitan.ro. Iniţial, a crezut că i s-a părut, dar când s-a întîmplat din nou, a ştiut că se întâmplă ceva grav. Când examinarea a luat sfârşit, medicul a ieşit din cabinet fără să scoată o vorbă. „M-am simţit violată şi lipsită de apărare, şi nu eram în stare să vorbesc. Am plecat repede şi am plâns tot drumul până acasă.“

Te-ar mai interesa: Scandal de proporții la Casa Regală. Imagini intim...

Cel mai bun mod de a preveni orice fapt stânjenitor e să mai existe un cadru medical în cabinet. Mulţi ginecologi de sex masculin sunt însoţiţi de o asistentă medicală, dar nu e obligatoriu. Aşa că nu te jena să soliciţi tu acest lucru. Dacă pe parcursul examinării intervine ceva care te alarmează, nu-ţi înghiţi cuvintele, ci întreabă: „Această procedură e standard?“ sau „E necesar acest lucru?“

Dacă se eschivează să răspundă sau adoptă o atitudine neadecvată, ia măsuri. Spune că nu te simţi confortabil cu felul în care decurge programarea sau inventează ceva şi ieşi din cabinet. Adună-te, nu e timp să te simţi neputincioasă! Tu trebuie să fii cea care deţine controlul!

Te-ar mai interesa: Horoscop 2023 cu Cristina Demetrescu. Zodia care s...

De îndată ce părăseşti cabinetul, ia o foaie şi un pix şi descrie incidentul care tocmai s-a petrecut, pentru a nu uita nici un detaliu în cazul în care te decizi să reclami medicul respectiv la Colegiul Medicilor sau la Poliţie. Acţionând astfel, te asiguri că pe viitor, posibile viitoare paciente, nu vor mai trece prin aceeaşi experienţă marcantă.

2. Să te judece

Medicul te poate întreba dacă faci sex frecvent, dar nu are voie să te judece. Informațiile de acest gen îl ajută să hotărască dacă trebuie să faci teste pentru a afla dacă ai vreo boală cu transmitere sexuală sau pentru a-şi da seama dacă eşti însărcinată.

Te-ar mai interesa: Medicul Adrian Marinescu: Cinci sfaturi utile desp...

3. Să te întrebe lucruri mult prea intime

De exemplu, nu tolera un medic care îţi pune întrebări mult prea intime. E normal să te întrebe dacă eşti activă sexual şi dacă foloseşti prezervativul întotdeauna, dar întrebări prin care îţi cere detalii despre cum o faci cu iubitul tău nu sunt de acceptat.
4. Să te facă să te simți prost pentru cum arăți

Medicul nu are dreptul să facă niciun comentariu legat de corpul tău. Nu are voie să te facă să te simți incomod.

Te-ar mai interesa: A fost călugăriță, dar a renunțat la hainele sfint...

5. Să te examineze fără să-ți dea explicații
Fiecare femeie merită să cunoască starea sănătății ei. Așa că, după fiecare consult, ginecologul trebuie să-ți dea o explicație detaliată. Te va ajuta să te relaxezi și examinarea va fi mai confortabilă.
În cazul în care medicul ginecolog „uită” să-ți spună ce e în neregulă cu tine, nu ezita să-l întrebi orice în legătură cu examinarea.

Te-ar mai interesa: Răsturnare de situație în cazul Simonei Halep: Age...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private