Sari la conținut

Cinci semne de alarmă care dezvăluie că ai un ficat bolnav. Cauzele apariției bolilor hepatice

Ficatul este unul dintre organele esențiale, având un rol important în digestie, imunitate și eliminarea toxinelor acumulate. Deși acesta este singurul organ care se poate regenera de la sine, atunci când afectarea este prea mare ficatul se poate îmbolnăvi.

În stadii incipiente, un ficat bolnav nu provoacă simptome foarte clare sau pot fi complet absente. Adesea, manifestările de început sunt ușor confundate cu multe alte afecțiuni comune, mai puțin periculoase.

Astfel, majoritatea afecțiunilor hepatice sunt depistate în urma analizelor de rutină, pe care este indicat să le faci la timp. Iată, totuși, câteva semne car eți-ar putea dezvălui că ficatul tău este bolnav.

Simptome ficat bolnav

Oboseală accentuată și lipsă de energie

Ficatul consumă foarte multe resurse pentru procesarea grăsimilor. Astfel, dacă ai ficatul bolnav, acesta va fi suprasolicitat în timpul procesării nutrienților și va determina o stare de oboseală accentuată generală.

Culoare modificată a urinei

În mod normal, urina are o culoare deschisă de galben. Dacă aceasta devine mai închisă la culoare și are un miros modificat poate indica faptul că ficatul tău suferă. Acest simptom poate fi însoțit de alt simptom: decolorarea scaunelor.

Ochi îngălbeniți

Acesta este un simptom clasic al afecțiunilor hepatice. Atunci când boala este într-un stadiu avansat, partea albă a ochilor poate căpăta o culoare portocalie, maro.

Greață și vărsături

Aceste manifestări apar atunci când ficatul nu mai poate procesa în mod corespunzător nutrienții, în special grăsimile. Este unul dintre cele mai comune semne care ar trebui să te trimită la medic.

Lipsa poftei de mâncare

Ficatul bolnav este suprasaturat de grăsimi, deoarece acestea nu pot fi procesate în mod corect. Astfel, ficatul îi va semnala creierului faptul că în organism există hrană și că nu este necesar să mâncăm. Astfel, ficatul cere timp pentru procesarea grăsimilor existente.

Cele mai comune cauze ale apariției bolilor hepatice

  • consumul excesiv de grăsimi
  • consumul excesiv de alcool
  • fumatul
  • stresul prelungit

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel