Sari la conținut

Cinci semne precoce care semnalează un accident vascular cerebral. Pot apărea cu câteva zile înainte

ameteala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Vertijul, posibil semn de AVC

Cinci semne precoce care semnalează un accident vascular cerebral.

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală declanșată de o obstrucție a fluxului sanguin. Pe măsură ce organul devine lipsit de oxigen vital, sistemele corpului încep să se închidă.

În timp ce accidentele vasculare cerebrale lovesc de obicei fără nicio avertizare prealabilă, anumite semne pot apărea în zilele sau săptămânile premergătoare unui accident vascular cerebral.

Cinci semne precoce care semnalează un accident vascular cerebral

Accidentele vasculare cerebrale sunt adesea descrise ca urgențe care apar de nicăieri, dar unii oameni pot experimenta semne de avertizare în timpul premergător unui accident vascular cerebral. De fapt, aproximativ una din trei persoane care au un pre-accident vascular cerebral dezvoltă un accident vascular cerebral în cele din urmă, potrivit Centrului de Neurologie Premier.

Pre-accidentele vasculare cerebrale sau mini-accidentele vasculare cerebrale sunt termeni obișnuiți utilizați pentru a descrie un atac ischemic tranzitoriu (TIA). Un atac ischemic tranzitoriu este declanșat de o întrerupere temporară a alimentării cu sânge a unei părți a creierului.

În timp ce TIA durează doar câteva minute și nu provoacă daune permanente, poate fi un semn de avertizare că un posibil accident vascular cerebral „ar putea să apară în viitor”.

„În unele cazuri, acest lucru poate avea loc la câteva ore sau zile mai târziu, sau la fel de târziu ca ani mai târziu”, explică Centrul de Neurologie Premier.

Simptomele unui pre-accident vascular cerebral pot oglindi simptomele unui accident vascular cerebral real, inclusiv:

  • Slăbiciune și/sau amorțeală la nivelul feței, brațelor sau picioarelor, în general pe o parte a corpului
  • Vorbire neclară sau confuză
  • Orbire sau vedere dublă la unul sau ambii ochi
  • Vertij
  • Pierderea echilibrului și/sau a coordonării.

Motivul pentru care aceste semne „precoce” sunt similare cu un accident vascular cerebral complet se reduce la ceea ce cauzează ambele aceste probleme de sănătate. Un accident vascular cerebral ischemic apare atunci când un cheag de sânge blochează alimentarea cu sânge a unei părți a creierului. În timpul unui pre-accident vascular cerebral, se întâmplă același lucru.

Simptomele pot apărea cu câteva zile înainte de a avea un AVC

Totuși, acest blocaj este doar temporar în cazul TIA, motiv pentru care ai vedea simptomele care durează doar câteva minute.

Centrul de Neurologie Premier adaugă: „Chiar dacă aceste simptome ale unui mini-accident vascular cerebral sunt de obicei de scurtă durată și, în general, durează doar aproximativ una până la cinci minute, este important să fii consultat imediat de un medic pentru un diagnostic și un tratament prompt pentru a preveni un cursă în toată regula.”

Centrul medical nu este singurul organism de sănătate care avertizează despre simptomele „precoce” ale accidentului vascular cerebral care pot apărea înainte ca urgența medicală reală să lovească.

Potrivit Cardiac Screen, unii oameni pot prezenta simptome de tip steag roșu care alertează despre un viitor accident vascular cerebral „cu câteva zile înainte de a avea un accident vascular cerebral grav”.

Cercetările sugerează chiar că 43% dintre pacienții cu AVC au prezentat simptome de mini AVC „cu până la o săptămână înainte” de a avea un AVC major.

Alte semne pe care le puteți experimenta înainte de un accident vascular cerebral complet includ::

  • dureri de cap,
  • amorțeală
  • furnicături
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: