Sari la conținut

Cele cinci simptome precoce ale bolii Alzheimer care nu ar trebui ignorate

boala alzheimer
Sursă foto: Pixabay
Alzheimer

Semne precoce ale bolii Alzheimer. Demența descrie un grup de simptome legate de un declin cognitiv continuu. Deși cel mai mare risc cunoscut pentru demență este creșterea în vârstă, această afecțiune nu este considerată o parte normală a îmbătrânirii.

De la deplasarea greșită a lucrurilor până la confuzie sau uitarea cuvintelor, demența nu se prezintă doar cu pierderi de memorie.  A fi capabil să identifici semnele de avertizare cu promptitudine îți poate oferi timp prețios pentru a interveni înainte de a fi prea târziu.

Iată cinci semne „precoce” care nu ar trebui ignorate. Deși în prezent nu există niciun tratament pentru demență, un diagnostic precoce vă poate ajuta să obțineți imediat tratamentul potrivit, punând în prim plan conștientizarea simptomelor.

Pierderea memoriei este unul dintre cele mai cunoscute semne de steag roșu ale bolii Alzheimer, dar pot apărea și alte semne mai subtile. Potrivit Alzheimer’s Association, există cinci semne de avertizare care ar putea suna alarma.

Semne precoce ale bolii Alzheimer: 1. Provocări în planificarea sau rezolvarea problemelor: atenție la cifre

Indiferent dacă te străduiești să urmezi o rețetă de familie sau să ții cont de facturile lunare, unor pacienți cu demență le este greu să urmeze un plan sau să lucreze cu cifre. Alzheimer poate provoca, de asemenea, probleme de concentrare, ceea ce ar putea însemna că vă ia mult mai mult timp pentru a face lucruri familiare.

Un semn tipic din această categorie este comiterea de „erori ocazionale” atunci când gestionați finanțele sau facturile casnice.

2. Dificultate în îndeplinirea sarcinilor familiare

Similar cu lupta de a urma o rețetă de familie, lucrurile pe care le-ați făcut de o sută de ori ar putea deveni brusc străine. De la conducerea într-o locație familiară până la setarea programului la mașina de spălat, persoanele cu Alzheimer se luptă adesea să îndeplinească sarcini zilnice simple.

Semne precoce ale bolii Alzheimer: 3. Confuzie cu timpul sau locul

Când ești în vacanță sau îți iei concediu de muncă, este ușor să uiți ce zi este și să lași timpul să treacă. Cu toate acestea, persoanele cu Alzheimer nu pierd doar evidența întâlnirilor, ci și a anotimpurilor. Pacienții ar putea chiar să uite unde sunt și cum au ajuns acolo.

4. Probleme cu cuvintele în vorbire sau scris

Dacă tot nu reușești să urmărești sau să te alături unei conversații, ar putea fi un semn de steag roșu. Uneori, pacienții se opresc în mijlocul unei conversații și nu au idee cum să continue sau pot repeta ceea ce au spus deja. În plus, ei pot avea probleme cu vocabularul, pot avea probleme în a numi un obiect familiar sau pot începe să folosească nume greșite.

Semne precoce ale bolii Alzheimer: 5. Aşezarea greşită a lucrurilor

Îți cauți mereu telefonul și cheile? Punerea lucrurilor în locuri neobișnuite sau pierderea obiectelor este un alt semn „precoce” al bolii Alzheimer. Mai rău, pacienții descoperă adesea că nu pot să-și revină pe pași pentru a găsi din nou obiectele deplasate. Mai mult, s-ar putea să începi să-i acuzi pe alții că ți-au furat lucrurile, mai ales odată ce boala progresează.

Atenție!!! Dacă observi unul sau mai multe semne în tine sau în altă persoană, poate fi dificil să știi ce să faci. Este firesc să te simți nesigur sau nervos când discutăm despre aceste schimbări cu ceilalți.

Cu toate acestea, acestea sunt probleme semnificative de sănătate care ar trebui evaluate de un medic. Important este să iei măsuri pentru a afla ce se întâmplă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel