vineri, iunie 2, 2023

Cinci sfaturi vitale pentru sănătate. Apa este esențială pentru funcționarea corectă a organismului, care ajută la transportul nutrienților și eliminarea deșeurilor.

În anotimpul cald, transpirația excesivă poate duce la pierderi semnificative de apă și electroliți, ceea ce poate afecta echilibrul hidro-electrolitic al organismului. Uite cum poți să te menții hidratat pe timpul verii și care sunt principalele riscuri ale deshidratării.

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

 • Oboseala și slăbiciune: Lipsa de apă poate duce la scăderea energiei și performanței fizice.
 • Crampe musculare: Deshidratarea afectează echilibrul electrolitic al corpului, ceea ce poate duce la apariția crampei musculare dureroase.
 • Insolație și epuizare prin căldură: Deshidratarea agravează efectele expunerii prelungite la căldură, crescând riscul de epuizare prin căldură și insolație.
 • Probleme renale: Consumul insuficient de apă poate crește riscul formării pietrelor la rinichi și poate afecta funcția renală.


Cum să te menține hidratat în timpul verii

 • Bea apă regulat: Consumă apă în mod regulat pe parcursul zilei, chiar dacă nu simți sete. Setea poate fi un semn că deja te-ai deshidratat.
 • Evită băuturile diuretice: Alcoolul și băuturile care conțin cafeină pot crește eliminarea de apă prin urină. Încearcă să le eviți sau să le consumi cu moderație și compensează prin consumul suplimentar de apă.
 • Consumă alimente hidratante: Fructele și legumele, precum pepenele verde, castraveții și pepenele galben, sunt bogate în apă și pot contribui la hidratarea ta.
 • Protejează-te de căldură: Evită expunerea prelungită la soare în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei și poartă îmbrăcăminte lejeră și de culoare deschisă pentru a reduce riscul de transpirație excesivă.

Efectele deshidratării pot fi mai severe în cazul copiilor mici, persoanelor în vârstă și a celor cu afecțiuni medicale preexistente. În astfel de cazuri, este necesară o atenție sporită pentru a preveni deshidratarea și a lua măsuri adecvate în cazul în care apar simptomele sale.

Pentru a preveni riscurile deshidratării, iată câteva recomandări suplimentare:

 • Consumă lichide înainte, în timpul și după efort fizic: Activitățile fizice intense în timpul verii pot crește riscul de deshidratare.
 • Bea apă înainte de a începe exercițiile, iar pe durata acestora, ia în considerare consumul de băuturi sportive pentru a reechilibra electroliții pierduți prin transpirație.
 • Folosește umbrelă sau pălării pentru a te proteja de razele solare directe și pentru a reduce pierderea de apă prin transpirație excesivă.

Semnele deshidratării

 • Setea intensă, urina concentrată, senzația de oboseală și amețeală, gura uscată și senzația de slăbiciune pot fi semnele precoce ale deshidratării. Dacă observi aceste simptome, odihnește-te într-un loc răcoros și bea apă sau soluții de rehidratare orală.
 • Înlocuiește electroliții pierduți: Pe lângă apa pură, este important să consumi și alimente sau băuturi care conțin electroliți esențiali, cum ar fi sodiul, potasiul și magneziul. Acești electroliți sunt esențiali pentru menținerea echilibrului hidro-electrolitic și pot fi înlocuiți prin consumul de băuturi izotonice sau prin consumul de alimente precum bananele și sucul de portocale.

Concluzie: Menținerea unei hidratări adecvate pe timp de vară este esențială pentru a preveni riscurile asociate deshidratării. Fiind conștient de semnele și simptomele deshidratării și luând măsuri pentru a consuma suficiente lichide și a înlocui electroliții pierduți, poți să te bucuri în siguranță de sezonul cald și să-ți menții sănătatea optimă, potrivit stiridiaspora.ro.

Te-ar mai interesa: Ce simți când inima nu primește suficient sânge. S...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private