Sari la conținut

Cine a fost copilul Iisus? O nouă descoperire ne aduce mai aproape de adevăr

Relatările canonice, cele care fac parte din Biblie, descriu viața lui Iisus de la botezul său până la răstignire și Înviere. Cu toate acestea, un aspect fundamental al existenței sale rămâne învăluit în mister: copilăria sa.

În timp ce Evanghelia lui Toma a oferit unele informații despre primii ani de viață ai lui Mesia, informațiile pe care le oferă rămân fragmentare și imprecise. Cu toate acestea, o descoperire ar putea face lumină asupra unor detalii necunoscute.

În Biblioteca de Stat și Universitară Carl von Ossietzky, printre sutele de texte apocrife care au rămas ascunse timp de ani de zile, un fragment de papirus cunoscut sub numele de „P.Hamb.Graec. 1011”.

Acest fragment, care conține doar 13 rânduri în limba greacă, a fost identificat ca fiind cea mai veche copie a Evangheliei lui Toma.

S-a descoperit cel mai vechi fragment din Evanghelia lui Toma

La Biblioteca de Stat și Universitară Carl von Ossietzky a fost descoperit un fragment de papirus care i-a captivat pe experții în creștinismul timpuriu.

Cunoscut sub numele de „P.Hamb.Graec. 1011”, acest text apocrif, cunoscut ca fiind cea mai veche copie a Evangheliei lui Toma, oferă o perspectivă unică asupra vieții timpurii a lui Iisus.

Deși scrisul fragmentului este stângaci, sugerând că ar fi putut fi un exercițiu de scriere într-o mănăstire, conținutul său este bogat din punct de vedere istoric.

Papirologii care au analizat textul au emis teoria că acest fragment este începutul unei povestiri cunoscute sub numele de „vivificarea vrăbiuțelor”, în care Hristos, în copilărie, face miracolul de a modela vrăbii din lut lângă un râu curgător.

Ce spune Evanghelia lui Toma despre copilăria lui Iisus?

Evanghelia lui Toma despre copilărie reprezintă un text care nu este inclus în canonul biblic și care oferă relatări despre copilăria lui Iisus. Scrisă în secolul al V-lea, oferă detalii necunoscute despre primii ani de viață ai acestuia.

Ea face parte dintr-un gen popular care încearcă să satisfacă dorința creștinilor antici de a avea mai multe povești și anecdote legate de fiul lui Dumnezeu.

Prin intermediul unor evenimente supranaturale, textul încearcă să descrie primii ani din viața lui Iisus. Se relatează că, la un moment dat, a înviat un prieten mort din morți.

Dar, dintre toate aceste episoade, unul iese în evidență: momentul în care, la vârsta de doisprezece ani, Iisus a fost găsit învățând în templul din Ierusalim.

Cuvintele sale i-au lăsat perplecși pe savanții și liderii religioși care îl ascultau. Era ca și cum însăși esența divinității se manifesta prin învățăturile sale puternice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel