Sari la conținut

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Imagine creată cu IA

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și reaua credință a unor religii sau triburi de elită. Accesul la ele, mai ales pentru femei, adaugă o dimensiune intrigantă.

Lojile masonice sunt percepute ca gardieni ai secretelor străvechi și ai cunoașterii ezoterice, ceea ce intensifică atracția de a cunoaște totul despre ele, dar mai ales de a face parte din acest grup select de savanți.

Femeile și aderarea la lojile masonice

Intrarea într-o lojă masonică, pentru o femeie, poate însemna provocarea unor tradiții de lungă durată și explorarea unei lumi exclusive, în care sunt promovate creșterea personală, fraternitatea și căutarea cunoașterii.

În secolul 21, femeile duc încă o luptă puternică pentru a obține drepturi egale cu cele ale omologilor lor de sex masculin. Această luptă, la nivel privat sau religios, dacă preferați, este mult mai puternică, iar cele care reușesc să intre într-o lojă masonică mixtă știu că intră într-un spațiu în care istoria a plasat bărbații ca fiind superiori femeilor.

Prima femeie mason din istorie

Imagine creată cu IA

Istoria masoneriei este plină de mituri și legende, iar subiectul primei femei mason este unul dintre ele.

Există diverse teorii și afirmații cu privire la cine a fost prima femeie admisă într-o lojă masonică, dar, fără un consens absolut în această privință, istoria arată că o femeie este prima femeie masonică oficială.

Elizabeth Aldworth, din secolul al XVII-lea, este recunoscută ca fiind prima femeie care a fost inițiată în masonerie.

În 1712, după ce a adormit în biblioteca de acasă, ea a asistat la o ședință de lojă masonică și la ritualurile din casa ei din Irlanda, obligându-i pe membrii lojei să o admită în lojă din greșeală.

Fiica lui Arthur St Leger, primul viconte Doneraile, s-a căsătorit cu Richard Aldworth în 1713. Inițierea ei, între 1710-1712, deși data exactă și lojile sunt incerte, moștenirea ei trăiește mai departe, fiind amintită pentru contribuția sa la deschiderea francmasoneriei către femei și pentru generozitatea sa față de caritatea masonică. Portretul ei împodobește multe loje din Irlanda.

Astăzi, lojile masonice din Irlanda au adesea portrete și picturi ale lui Elizabeth Aldworth, așa cum este cazul Marii Loji a Irlandei.

O altă femeie pe care istoria o arată ca fiind prima femeie mason.

Este vorba despre jurnalista și scriitoarea Maria Deraismes, din secolul al XIX-lea, care a fost inițiată în 1882 în lojă „Le Droit Humain” din Franța.

Deraismes a contestat în mod activ restricțiile de gen și a luptat pentru drepturi egale pentru femei în societate și în francmasonerie.

Fiind o susținătoare de frunte a drepturilor femeilor, intrarea ei în francmasonerie a marcat o etapă importantă în istoria organizației.

Moștenirea lăsată de Maria Deraismes prin intermediul masoneriei și al riturilor masonice se bazează pe contribuția sa la promovarea egalității de gen și la extinderea francmasoneriei pentru a include femeile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel