Categories: Stil de viaţă

Cine credeţi că e mai sănătos, un carnivor sau un vegetarian? Iată ce spun specialiştii

Suntem „setaţi” să ne hrănim cu ierburi şi legume sau cu fripturi suculente? Aceasta e dilema care a dat naştere disputei fără final între vegetarieni şi carnivori, în care primii par să câştige teren.

Una dintre cărţile de căpătâi ale vegetarienilor este „Studiul China”, publicată în 2005.

Volumul e o sentinţă de cancer dată tuturor celor care consumă preponderent produse de origine animală şi descrie beneficiile unei alimentaţii vegetariene. Autorul, cercetătorul Colin Campbell, pune rata scăzută a cancerului din China pe seama dietei sărace în proteine animale.

În realitate însă, chinezii înregistrează cele mai multe cazuri de cancer de stomac din lume şi numai anumite forme au dispărut.

În plus, o dietă vegetariană poate duce la anemie, întrucât organismul nu primeşte o cantitate suficientă de nutrienţi, pe care, în mod normal i-ar asimila din carne şi lactate.

„Regimul vegetarian este deficitar în vitaminele D şi B12, iar veganii au o proastă absorbţie a calciului, fierului şi a magneziului. Carnea rămâne cea mai bună sursă de fier pentru om”, consideră medicul nutriţionist Corina Zugravu.

În plus, deficienţa de B12 creşte şi riscul de boli de inimă. Eliminarea totală a grăsimilor e şi ea greşită. Organismul are nevoie de ele pentru funcţionarea sistemului nervos.

Niciun alt studiu nu a mai confirmat ipoteza lansată de Campbell, cum că dieta vegetariană ar ţine cancerul la distanţă. Mai mult, cercetătorii din toată lumea au ajuns la concluzia că cele două regimuri alimentare nu au nicio influenţă în declanşarea unor boli grave şi că singura diferenţă ar fi faptul că vegetarienii au nivelul colesterolului mai mic.

Pe de altă parte, un consum mai mare de fructe şi legume asigură organismului vitamine şi antioxidanţi şi scade riscul de a dezvolta afecţiuni asociate obezităţii.

„Există şi subcategorii ale acestui regim, de exemplu ovo-lacto vegetarienii, care au eliminat din dietă doar carnea. Problema este că şi o astfel de dietă are un aport mare de grăsimi saturate şi colesterol din cauza ouălor şi a laptelui”, conchide nutriţionistul Zugravu.

Potrivit medicilor, omul a fost creat omnivor, de aceea cea mai sănătoasă dietă este cea care combină fructele şi legumele cu un consum moderat de produse de origine animală.

Pentru un adult, 150-200 de grame de carne slabă pe zi vor asigura necesarul de nutrienţi.

Produsele din carne conţin elemente care alcătuiesc structura corpului, precum aminoacizii, şi are, de asemenea, toate mineralele necesare, precum fier, cupru şi fosfaţi, dar şi vitaminele din complexul B, vitaminele A, C şi D. Pe de altă parte, este nevoie să consumaţi cam cinci porţii de legume şi fructe pe zi.

Recent Posts

Horoscopul săptămânii 29 aprilie-5 mai 2024. Provocări şi schimbări

Provocările vor fi la ordinea zilei pentru cele mai multe dintre zodii, în contextul în…

o oră ago

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă…

2 ore ago

Florin Piersic, operat de urgență! Ce a păţit actorul după un spectacol

Îndrăgitul actor Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce a susținut un spectacol…

2 ore ago

Senatul a adoptat proiectul de aprobare a OUG privind excepţiile de la „taxa pe boală”

Senatul a adoptat proiectul pentru aprobarea OUG 34/2024 care prevede scutirea de la plata contribuţiilor…

3 ore ago

Miracolul care i-a salvat viaţa unui ambulanţier, după un AVC făcut în timpul unei misiuni de salvare

Un bărbat, şofer pe ambulanţă, a suferit un atac cerebral în timp ce se îndrepta…

3 ore ago

Informaţii medicale în sistem digitalizat despre Spitalul Judeţean Bistrița

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazany, a prezentat luni o aplicaţie pentru…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului