Sari la conținut

Cine NU ar trebui să bea ceai de măceșe?

măceșul, planta cu nenumărate beneficii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
planta cu nenumărate beneficii pentru sanatate

Ceaiul de măceșe este delicios, ușor dulce și lasă un gust specific după consum. Este ușor de preparat și este bogat în antioxidanți, proprietăți protectoare și ajută la combaterea îmbătrânirii pielii.

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni ar trebui să îl evite. Înainte de a prezenta efectele secundare, iată care sunt principalele beneficii ale ceaiului de măceșe, scrie sursa.

Bogat în antioxidanți Antioxidanții sunt substanțe care previn deteriorarea celulelor cauzată de radicalii liberi. Consumul de alimente și băuturi bogate în antioxidanți poate proteja împotriva bolilor de inimă, a cancerului și a diabetului de tip 2.

Un studiu efectuat pe mai multe extracte de fructe a arătat că măceșele au cel mai mare conținut de antioxidanți dintre toate. Mai exact, s-a constatat că acesta conținea niveluri ridicate de polifenoli, carotenoizi, vitaminele C și E, toate acestea având puternice proprietăți antioxidante.

Cantitatea acestor antioxidanți din măceșe poate varia în funcție de tipul de plantă, de perioada de recoltare și de altitudinea la care a fost cultivată. Plantele cu cele mai mari niveluri de antioxidanți sunt cele care se află la cele mai mari altitudini. Trandafirii uscați conțin niveluri mai scăzute de antioxidanți.

Întărește sistemul imunitar

S-a dovedit că măcesele au cel mai mare conținut de vitamina C dintre toate fructele și legumele. Vitamina C joaca un rol extrem de important in sistemul imunitar: * stimuleaza productia de globule albe numite limfocite, care iti protejeaza organismul de infectii * imbunatateste functia limfocitelor * ajuta la mentinerea barierei de protectie a pielii impotriva agentilor patogeni externi.

Protejează împotriva bolilor de inimă

Datorită concentrației ridicate de antioxidanți, ceaiul de măceșe este benefic pentru sănătatea inimii. Studiile relevă legătura dintre vitamina C și riscurile de boli de inimă.

O analiză a 13 studii a constatat că suplimentarea cu cel puțin 500 mg de vitamina C pe zi a fost asociată cu o reducere serioasă a colesterolului LDL „rău” și a trigliceridelor din sânge, doi factori de risc pentru bolile de inimă.

Deficitul de vitamina C este asociat cu un risc crescut de deces din cauza bolilor de inimă. Măceșele sunt bogate în flavonoide, antioxidanți care reduc tensiunea arterială la persoanele cu niveluri ridicate și îmbunătățesc fluxul sanguin către inimă.

Un studiu de 6 săptămâni pe 31 de adulți obezi a arătat că cei care au consumat o băutură cu 40 g de pulbere de măceșe pe zi și-au îmbunătățit semnificativ tensiunea arterială și nivelul colesterolului.

Ajută la pierderea în greutate

Măceșele sunt bogate într-un antioxidant numit tilirozidă, care este cunoscut pentru proprietățile sale de ardere a grăsimilor. Un studiu de 12 săptămâni pe 32 de adulți supraponderali a arătat că cei care au luat 100 mg de extract de măceș pe zi au slăbit semnificativ, precum și grăsimea de pe burtă.

Reduce inflamația și durerea

Ceaiul de măceșe este bogat în compuși cu efecte antiinflamatorii, inclusiv polifenoli și galactolipide. Galactolipidele sunt principalele tipuri de grăsime din membranele celulare.

Studii recente au arătat că au proprietăți antiinflamatorii puternice și potenţialul de a reduce durerile articulare. O analiză a 3 studii a arătat că suplimentele cu măcese ajută la reducerea durerilor articulare la persoanele cu osteoporoză.

Un studiu pe 100 de persoane cu osteoporoză a arătat că după 4 luni de administrare a 5 g de extract de măceș pe zi, durerea a scăzut semnificativ și mobilitatea șoldului a crescut. S-a sugerat că extractul de măceș ajută la artrita reumatoidă, deși nu există suficiente dovezi pentru a susține acest lucru.

măceșul, planta cu nenumărate beneficii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cine NU ar trebui să bea ceai de măceșe?

Nu s-a demonstrat că ceaiul de măceșe provoacă efecte secundare grave la majoritatea adulților sănătoși. Cu toate acestea, unele persoane ar trebui să evite ceaiul de măceșe.

Iată câteva dintre posibilele efecte secundare ale ceaiului de măceșe: * diaree * oboseală * dureri de cap * arsuri la stomac * greață și vărsături * dureri de stomac * probleme de somn.

Suplimentele de măceșe pot crește riscul de pietre la rinichi. Dozele mari de extract de măceșe pot provoca cheaguri de sânge periculoase numite tromboză venoasă profundă.

Fiți precaut cu privire la consumul de ceai de măceșe dacă aveți: * deficiență de glucoză-6-fosfat dehidrogenază * hemocromatoză * anemie falciformă * talasemie

Cantitățile mari de vitamina C pot afecta medicamentele care subțiază sângele. Fiți atenți dacă luați astfel de medicamente. Dacă luați în prezent litiu, un medicament utilizat pentru tratarea tulburărilor psihice, se recomandă să evitați ceaiul de măceșe, deoarece efectul său diuretic poate crește concentrația de litiu din organism, provocând un efect secundar grav.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel