Sari la conținut

Cine nu ar trebui să mănânce fasole la conservă?

fasole
sursa foto: retete si vedete
Fasolea, alimentul cu puteri anti-cancer extrem de iubit de români

Fasolea este considerată o sursă de proteine, fibre, vitamine și alte substanțe benefice. Dar, în ciuda acestui fapt, nu ar trebui să fie mâncate necontrolat.

Cine nu ar trebui să mănânce fasole la conservă?

Răspunsul la această întrebare este dat de endocrinologul Dr. Elena Syurakshina.

„Se pare că, înainte de a include acest produs în dieta obișnuită, este necesar să se ia în considerare nevoile nutriționale individuale ale organismului, nivelul de activitate fizică și dieta. În medie, mărimea porției nu trebuie să depășească 100-120 de grame pe zi”, a declarat medicul.

„Poate cea mai puțin sănătoasă opțiune pentru fasole este cea conservată, în borcane. Pe lângă vitamine și minerale, aceasta conține de obicei prea mult zahăr și amidon, mai ales când vine vorba de fasole în sos de roșii”, spune Dr. Surakshina.

Expertul adaugă că fasolea la conservă poate fi dată copiilor nu mai devreme de vârsta de doi ani.

„Trebuie amintit faptul că produsul poate provoca formarea de gaze. Cei care ar face ceea ce trebuie ar consulta un medic înainte de a introduce fasole la conservă în dieta lor”, spune specialistul.

„Se poate vorbi despre consecințe negative în caz de consum excesiv. De asemenea, trebuie să se manifeste prudență în prezența bolilor gastrointestinale (gastrită, ulcer, pancreatită) și la pacienții cu afecțiuni renale”, a mai spus Dr. Surakshya.

Ea spune că o altă condiție la care trebuie să fim atenți este depozitarea necorespunzătoare.

„Este important să ne amintim că alimentele conservate conțin sare, care poate provoca hipertensiune arterială, balonare și alte afecțiuni. Utilizarea abuzivă poate provoca indigestie, flatulență și alte neplăceri abdominale”, spune specialistul.

„Adevărul este că leguminoasele conțin așa-numitele antivitamine – lectine care pot complica funcționarea tractului digestiv și chiar pot provoca boli inflamatorii. Există și acidul fitic. Acesta are capacitatea de a lega zinc, magneziu, calciu și fier, interferând cu absorbția mineralelor. Prin urmare, cei care au deja probleme stomacale și intestinale nu ar trebui să exagereze cu fasolea. Și nu este recomandat nimănui, chiar și persoanelor sănătoase, să mănânce fasole crudă sau insuficient gătită (cu excepția fasolei verzi – aceasta conține substanțe nocive în doze neglijabile)”, spune medicul.

Specialistul adaugă că lectinele sunt eliminate din cereale prin tratament termic și înmuiere prelungită (în ultimul caz dispare și acidul fitic). Prezența lor poate dăuna doar în cazul unei alimentații foarte monotone, când leguminoasele sunt baza dietei.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel