Din cuprinsul articolului
Cine NU ar trebui să mănânce înghețată pe caniculă. Un renumit cardiolog explică pe larg efectele negative ale celui mai delicios desert de vară asupra unor persoane. Iată ce a mai dezvăluit medicul despre consumul acestei delicatese preferate de tineri și bătrâni.
Înghețata pe vreme caldă poate deveni un „factor declanșator” al unui atac de cord la unii oameni, avertizează cardiologul Irina Tarasova.
Eefectul devastator al consumului de înghețată pe canicula
„Un infarct miocardic poate apărea ușor din cauza expunerii la frig – după consumul de înghețată, o băutură carbogazoasă rece, o schimbare bruscă de temperatură, de exemplu după un duș de contrast sau săritura în apă cu gheață”, avertizează medicul.
EPotrivit medicului, frigul extrem poate provoca spasme ale vaselor care alimentează inima. O persoană sănătoasă nu va simți durere, dar dacă există modificări ale vaselor, de exemplu, dacă acestea sunt afectate de ateroscleroză, poate apărea spasm și, ca urmare, ischemie miocardică.
„Acest fenomen se numește «angină vasospastică». Spasmele pot fi provocate nu numai de frig, ci și de fumat, băuturi energizante și stres. Din cauza fluctuațiilor hormonale și a eliberării de adrenalină, atacurile de angină vasospastică apar adesea în primele ore ale dimineții”, subliniază cardiologul.
Ce persoane sunt expuse riscului de infarct

Potrivit acesteia, bărbații peste 40 de ani, femeile aflate la menopauză, persoanele cu hipertensiune arterială, diabet, colesterol ridicat, obezitate și fumătorii sunt expuși riscului. La fel și oricine a avut dureri în piept sau dificultăți de respirație, precum și cei ale căror rude de gradul întâi au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
„Tocmai din cauza spasmului arterelor care alimentează inima cu sânge, înghețata poate deveni un «factor declanșator» al unui infarct miocardic. În sine nu provoacă un infarct miocardic, dar uneori poate indica faptul că există ceva în neregulă cu inima și este necesară o examinare amănunțită”, explică specialistul.
Dr. Tarasova a îndemnat pe toată lumea să se supună controalelor periodice la un cardiolog, chiar dacă nu îi deranjează nimic. Și dacă ceva vă deranjează, consultați un medic cât mai curând posibil, sfătuiește expertul.
Mai multe despre pericolele înghețatei
Conținut ridicat de zahăr: Multe tipuri de înghețată conțin cantități mari de zahăr, ceea ce poate duce la probleme dentare, dificultăți de respirație și chiar diabet. Prin urmare, înghețata trebuie consumată cu moderație.
Bogat în calorii: Înghețata are adesea un conținut ridicat de calorii, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și la probleme digestive. Este important să nu uitați să consumați acest desert cu moderație.
Potențial de reacții alergice: Unele persoane pot fi alergice la ingredientele din înghețată, cum ar fi laptele, ouăle sau nucile. Este important să fiți conștienți de reacțiile alimentare și să fiți atenți atunci când alegeți înghețată.