Sari la conținut

Cine NU trebuie să bea cafea. Poate crește riscul de…

cafea dimineata
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Cafea, amestecuri interzise

Din cuprinsul articolului

CafÎn fiecare zi o ceașcă de cafea este prezentă pe masa multor români, fiind ideală pentru a însoți micul dejun, prânzul și altele. De obicei, oamenii beau aproximativ două până la trei căni pe zi.

După mai multe studii asupra consumului, experții au ajuns la concluzia că „consumul moderat de cafea neîndulcită și îndulcită a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces”.

În ceea ce privește consumul de cafea, experții recomandă ca acesta să fie moderat și, întrucât fiecare organism este diferit, cafeaua poate afecta fiecare om în mod diferit.

„Cafea ca atare, ca băutură, este sănătoasă dacă este consumată cu bun simț și limitarea este legată de persoana care o consumă. Fiecare poate metaboliza cofeina mai lent sau mai repede și, prin urmare, ne poate afecta mai mult sau mai puțin”, a explicat Aitor Sánchez, nutriționist nutriționist, pentru La Vanguardia.

Reduce riscul de cancer la ficat cu 40%

Pe de altă parte, cercetătorii de la Instituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri (Italia) au descoperit că consumul de cafea reduce riscul de cancer la ficat cu 40%.

Datorită faptului că este o băutură bogată în antioxidanți, protejează celulele de oxidare, prevenind acțiunea radicalilor liberi și evitând astfel îmbătrânirea prematură.

Alre cercetări, care au fost publicate online în PLOS Medicine, sugerează că consumul de cafea sau ceai este asociat cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și demență, beneficii mai mari fiind derivate din consumul fiecărei băuturi.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au băut 2 până la 3 căni de cafea și 2 până la 3 căni de ceai pe zi au avut o incidență scăzută cu 30% a accidentului vascular cerebral și un risc cu 28% mai mic de demență în comparație cu cei care nu au consumat.

Desi cafeaua ofera diferite beneficii organismului atunci cand este consumata cu moderatie si fara zahar, sunt unele persoane care nu ar trebui sa o bea atunci cand trec printr-o situatie anume.

În acest sens, un alt studiu a avertizat că femeile însărcinate nu ar trebui să consume cafea, în condițiile în care, potrivit Diario As, „consumul de cafea ar putea fi legat de efecte nedorite precum: copilul cântărește puțin la naștere, nașterea este anticipat, riscul de fractură chiar la gravide este crescut”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel