Sari la conținut

Băutura care reduce riscul de demență cu 65%

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cercetările, care au fost publicate online în PLOS Medicine, sugerează că consumul de cafea sau ceai este asociat cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și demență, beneficii mai mari fiind derivate din consumul fiecărei băuturi.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au băut 2 până la 3 căni de cafea și 2 până la 3 căni de ceai pe zi au avut o incidență scăzută cu 30% a accidentului vascular cerebral și un risc cu 28% mai mic de demență în comparație cu cei care nu au consumat.

Studiile anterioare au arătat beneficii semnificative pentru sănătate în urma consumului moderat de cafea și ceai separat, puțini au examinat efectul consumului ambelor băuturi.

Cercetătorii au recrutat 365.682 de participanți de la Biobank din Marea Britanie pentru analiza consumului de cafea și ceai și riscul de accident vascular cerebral și demență și 13.352 de participanți pentru analiza demenței post-accident vascular cerebral.

În timpul unei urmăriri mediane de 11,4 ani, 2,8% dintre participanți au suferit un accident vascular cerebral și 1,4% au dezvoltat demență.

Băutura care reduce riscul de demență cu 65%

După ajustarea pentru factorii de confuzie, riscul de accident vascular cerebral a fost cu 10% mai mic la cei care au băut o jumătate de ceașcă până la o ceașcă de cafea pe zi și cu 8% mai mic la cei care au băut mai mult de două căni pe zi. Băutorii de ceai care au consumat mai mult de două căni au avut o reducere cu 16% a accidentului vascular cerebral.

Cei care au băut cafea și ceai pe parcursul zilei au văzut cel mai mare beneficiu. Băutul a 2-3 căni de cafea și 2-3 căni de ceai a redus riscul de accident vascular cerebral cu 32% și riscul de demență cu 28%.

Consumul ambelor băuturi a oferit beneficii semnificativ mai mari decât consumul de cafea sau ceai în zile diferite, cu un risc cu 11% mai mic de accident vascular cerebral, un risc cu 8% mai mic de demență.

Printre participanții care au suferit un accident vascular cerebral în perioada de urmărire, consumul a 2-3 căni de cafea a fost asociat cu un risc cu 20% mai mic de demență post-accident vascular cerebral și pentru cei care au băut atât cafea, cât și ceai ( 0,5-1 cești de cafea și 2-3 căni de ceai pe zi) riscul de demență post-accident vascular cerebral a fost redus cu 50%.

Nu a existat o asociere semnificativă între consumul de cafea și ceai și riscul de accident vascular cerebral hemoragic sau boala Alzheimer, potrivit sursei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel