Sari la conținut

Cine poate suferi de accident vascular cerebral? Semne și factori de risc de care este posibil să nu fii conștient

Accident vascular cerebral, asociat cu insomnia
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Persoanele trecute de 50 de ani, risc mare de AVC

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală în care creierul este afectat din cauza unei întreruperi a alimentării cu sânge. 4 din 10 persoane care mor de accident vascular cerebral ar fi putut fi salvate

Mortalitatea prin accident vascular cerebral va crește cu 50% de la 6,6 milioane în 2020 la 9,7 milioane în 2050, potrivit raportului Organizației Mondiale a AVC, publicat în The Lancet Neurology.

Acest lucru ne atrage atenția asupra unuia dintre cele mai grave boli și face imperativă cunoașterea factorilor de risc. 

Semne care indică un accident vascular cerebral

„Pentru fiecare 10 persoane care mor de accident vascular cerebral, patru ar fi putut fi salvate dacă tensiunea arterială le-ar fi fost reglată”, a spus OMS într-un raport. Raportul spune că două cincimi dintre decesele cauzate de accident vascular cerebral sunt legate de fumat în rândul celor sub 65 de ani.

 

Este important să cunoaștem simptomele și factorii de risc ai accidentului vascular cerebral pentru a preveni acest lucru. Semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral sunt amorțeală sau slăbiciune a feței, brațului sau piciorului.

  • Persoana simte amorțeală pe o parte a corpului.
  • Persoana se confruntă, de asemenea, cu o confuzie bruscă, are dificultăți în a vorbi și are dificultăți în înțelegerea vorbirii.
  • Un alt semn cheie al accidentului vascular cerebral constă în probleme de vedere fie la un ochi, fie la ambii ochi.

Cine poate suferi de accident vascular cerebral

În ceea ce privește factorii de risc, cel mai mare factor de risc pentru accident vascular cerebral este hipertensiunea (tensiunea arterială crescută). În timp, hipertensiunea arterială poate dăuna vaselor de sânge, crescând șansa de blocaje sau rupturi.

Alți factori de risc ai accidentului vascular cerebral:

  • Riscul de accident vascular cerebral este mai mare pentru bărbați în general, dar este, de asemenea, un risc pentru femeile care sunt însărcinate, care iau contraceptive sau aflate în postmenopauză.
  • Un istoric de accident vascular cerebral în familie sau anumite variabile genetice pot crește riscul.
  • Nivelurile ridicate de colesterol pot provoca ateroscleroză (constricție arterială) și pot crește riscul apariției cheagurilor de sânge.
  • Bătăile neregulate ale inimii pot duce la cheaguri de sânge în inimă care ar putea părăsi corpul și ar putea intra în creier, ducând la un accident vascular cerebral.
  • O greutate prea mare, în special în jurul taliei, este legată de un risc mai mare.
  • Consumul excesiv de alcool poate crește factorii de risc de accident vascular cerebral, inclusiv tensiunea arterială.
  • În special la femeile care au deja factori de risc suplimentari, anumite terapii hormonale și contraceptive orale pot crește riscul.

Bolile care pot duce la AVC

Riscul de accident vascular cerebral poate fi crescut de mai multe tulburări de bază și afecțiuni medicale. Aceste tulburări au potențialul de a provoca cheaguri de sânge, care ar duce la un accident vascular cerebral ischemic, sau ar putea slăbi vasele de sânge, ceea ce ar duce la un accident vascular cerebral hemoragic.

Bolile de bază care pot duce la accident vascular cerebral sunt:

  • Unele boli autoimune, precum lupusul și sindromul antifosfolipidic, pot irita arterele sanguine și pot duce la coagulare, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral.
  • Un risc crescut modest de accident vascular cerebral a fost asociat cu migrenele, în special cele care includ anomalii vizuale
  • Apneea obstructivă în somn crește riscul de accident vascular cerebral, care poate fi legat de impactul acestuia asupra tensiunii arteriale și a nivelului de oxigen atunci când dormi.
  • Un accident vascular cerebral poate crește șansa apariției anumitor tumori, în special a celor care s-au răspândit la creier.
  • Riscul de coagulare poate fi crescut de afecțiuni precum policitemia, trombocitoza și anomaliile de coagulare.

Măsuri de prevenție

Prevenirea accidentului vascular cerebral este esențială și este posibilă printr-o combinație de stil de viață sănătos și îngrijire medicală proactivă. Cel mai important factor de risc pentru accident vascular cerebral este hipertensiunea arterială, astfel încât gestionarea și controlul acesteia ar trebui să fie un accent principal.

Exercițiile fizice regulate, o dietă echilibrată, plină de fructe, legume și cereale integrale poate fi de ajutor în menținerea unei greutăți sănătoase și în scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

Limitarea consumului de alcool, scăderea nivelului de stres și screening-ul și tratarea apneei în somn, dacă este necesar, sunt toate recomandate.

E important să bei multă apă, să fii conștient de istoricul medical al familiei tale și să obții ajutor imediat dacă te confrunți cu simptome de accident vascular cerebral.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel