Sari la conținut

Cine trebuie să evite să mănânce cireșe? Reacțiile adverse care pot apărea

Unul dintre cele mai iubite fructe sunt cireșele, bogate în vitamine, minerale și antioxidanți. Dar deși toată lumea le iubește, nu toată lumea le poate consuma. Află în cele ce urmează persoanele cărora nu le sunt recomandate cireșele.

Ciresele contin o serie de nutrienti benefici, cum ar fi vitamina C si antioxidanti. Unele dovezi sugerează că acestea pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației, la protejarea sănătății inimii și la îmbunătățirea somnului, ca parte a unei diete sănătoase.

Potrivit specialiștilor, o porție de aproximativ 125 de grame de cireșe ne asigură necesarul de 30% de vitamina C.

Aceeaşi porţie de cireşe permite asigurarea a 25% din aportul zilnic recomandat de provitamina A sau caroten (vitamina indispensabila frumuseţii pielii, antioxidant celular şi factor protector împotriva cancerului). Cireşele participă în egală măsură la acoperirea nevoilor organismului de vitamina B9 sau acid folic (anti-anemic).

Cireşele sunt o bună sursă de fibre, importante pentru menţinerea sănătăţii sistemului digestiv. Ele sunt foarte importante şi în prevenirea cancerului de colon, atât datorită conţinutului de fibre, cat şi conţinutului mare de antioxidanţi.

Cireşele menţin sănătatea creierului şi previn pierderea memoriei. Antocianii din cireşe protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ şi ajută la prevenirea formării plăcilor aterosclerotice şi apariţiei bolilor neurodegenerative cum ar fi demenţa.

“Cireşele sunt recomandate persoanelor care suferă de reumatism, de gută sau de artrită. Cireşele elimină acidul uric şi au o acţiune energizantă asupra organismului. Datorită cantităţii importante de vitamine conţinute, cireşele sunt ideale pentru copiii în creştere.

Dacă sunteţi o persoană alergică ar trebui să consultaţi medicul alergolog înainte de a consuma cireşe, deoarece acestea vă pot provoca reacţii adverse foarte neplăcute, ba chiar periculoase.

Conform mai multor studii, o persoană alergică la cireşe se poate confrunta cu simptome ca: umflarea buzelor, dificultăţi respiratorii şi urticarie. În afară de reacţia alergică, până în prezent nu se mai cunsoc alte contraindicaţii ale consumului de cireşe, exceptand persoanele care au o sensibilitate la nivelul stomacului (gastrită sau colită) ”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel