Sari la conținut

Cine va avea nevoie de a treia doză de vaccin în septembrie. CEO-ul Pfizer a făcut anunțul

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pandemia de coronavirus

A treia doză de vaccin va fi necesară, în septembrie, ca să se mențină o bună protecție împotriva coronavirusului. potrivit lui Albert Bourla, CEO Pfizer. E vorba de persoanele care au primit prima doză de vaccin în decembrie 

Albert Bourla a declarat miercuri într-un interviu că ar putea fi necesară o a treia doză de vaccin după opt până la douăsprezece luni de la prima doză. Asta înseamnă că cei care s-au vaccinat în primele săptămâni din decembrie, ar putea avea nevoie de încă o doză în luna septembrie.

„Chiar acum suntem în mijlocul testelor, iar datele apar în timp ce vorbim.Însă, susțin ideea că probabil va fi nevoie de un rapel undeva între opt și 12 luni. Cred că într-o lună, două luni vom avea suficiente date pentru a vorbi despre asta cu o certitudine științifică mult mai mare,” a declarat Bourla, în cadrul unei dezbateri. 

Șeful Pfizer vine însă și cu soluția. Compania sa este pe cale să producă miliarde de doze în următoarele luni: trei miliarde în total anul acesta, producția sa depășind șase miliarde în următoarele 18 luni.

Pfizer testează 2 tipuri de seruri pentru a treia doză

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost primul care a primit autorizația de utilizare de urgență (EUA) de la Food and Drug Administration (FDA), în decembrie.

Primii americani care s-au vaccinat, au primit serul  pe 14 decembrie. Cele două doze de vaccin Pfizer sunt administrate la trei săptămâni distanță, ceea ce înseamnă că primii americani care au primit a doua doză s-au vaccinat la începutul lunii ianuarie.

Dacă este nevoie de un vaccin de rapel la opt luni după a doua doză, primii americani care au primit vaccinul vor avea nevoie de al treilea vaccin în septembrie pentru a rămâne protejați împotriva COVID-19.

Dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert în boli infecțioase din SUA, a declarat în cadrul aceleiași conferințe Axios că, de asemenea, crede că o a treia doză va fi „aproape sigur” necesară în termen de un an.

Pfizer testează, în prezent, două tipuri diferite de vaccin pentru a treia doză.

Din primele date publicate în luna mai, atât o a treia doză din aceeași formulă de vaccin folosit până acum, cât și o a treia doză cu o versiune actualizată – concepută special pentru a „neutraliza” tulpina mai infecțioasă, care slăbește vaccinul, apărută în Africa de Sud – au prezentat rezultate promițătoare.

Ambele seruri au declanșat niveluri mult mai mari de anticorpi care neutralizează virusul, rapelul modificat creând niveluri chiar mai mari de anticorpi.

Pfizer dezvoltă și testează, de asemenea, o versiune a vaccinului său care ar putea fi păstrată în siguranță timp de până la șase luni într-un „frigider normal”, așa cum a descris-o Bourla.

El a sugerat că datele timpurii sugerează că serul ar putea fi păstrat până la o lună la acele temperaturi, în loc de condițiile de temperatură ultra-scăzute care sunt necesare în prezent și care îngreunează transportul.

Și vaccinul Moderna poate necesita o a treia doză

Vaccinul Moderna, al doilea care a primit aprobarea FDA, poate necesita, de asemenea, o a treia doză în lunile următoare, deoarece folosește proteine ARN mesager similare cu Pfizer.

Al treilea vaccin care a primmit aprobare în SUA, Johnson & Johnson, necesită doar o singură doză și nu folosește ARNm, așa cum fac celelalte două.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: