Din cuprinsul articolului
Ciocolata conține o cantitate „semnificativă” de cadmiu , un metal greu cu efecte nocive asupra sănătății, avertizează UFC-Que Choisir joi, 21 august.(Fereastră nouă), care recomandă „moderarea consumului”, în special în rândul copiilor.
Asociația pentru protecția consumatorilor din Franța spune că ar trebui să avem grijă la consum. Astfel, consumul a doi biscuiți umpluți cu cremă de ciocolată, un bol de cereale cu cacao și o ceașcă de ciocolată caldă în aceeași zi îi oferă unui copil de 10 ani „aproape jumătate din doza zilnică maximă de cadmiu” la care este posibil un risc pentru sănătate.
Ciocolata conține o cantitate „semnificativă” de cadmiu. Nu depășiți doza zilnică recomandată
Valoarea toxicologică de referință (VTR) a acestui metal, cadmiu, care se acumulează în organism și expune la un risc crescut de patologii cardiovasculare și cancer, a fost stabilită la „0,35 micrograme de cadmiu pe kilogram de greutate corporală pe zi” de către Agenția Franceză pentru Securitate Alimentară, de Mediu și de Sănătate a Muncii (ANSES).
La începutul lunii iunie, medicii independenți au avertizat asupra contaminării masive a francezilor, în principal a copiilor și femeilor, cu cadmiu prin intermediul îngrășămintelor fosfatice utilizate în agricultură, care se găsesc în special în cerealele pentru micul dejun, pâine și cartofi.
Deși produsele din cacao menționate în studiul UFC-Que Choisir respectă conținutul maxim de cadmiu reglementat, conform analizei efectuate de un laborator independent pentru asociație în 2022, aceasta explică faptul că consumatorii pot totuși „depăși doza zilnică tolerabilă consumând mai multe produse care conțin cadmiu în aceeași zi” dacă acest lucru nu se se întâmplă regulat.
Consumul global de ciocolată. Unde se situează România
Consumul global de ciocolată a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, în ciuda provocărilor din industria cacauei. În 2023, piața globală de cacao a atins 6,5 milioane de tone și se estimează că va continua să crească cu un ritm anual de aproximativ 3,6% până în 2030.
Europa rămâne principalul consumator de ciocolată, reprezentând aproape 50% din cererea globală. În 2024, se preconizează un consum mondial de 4,8 milioane de tone de cacao, dintre care 90% sub formă de ciocolată.
În ceea ce privește consumul pe cap de locuitor, Germania a înregistrat o creștere, ajungând la aproape 10 kilograme pe an în 2023. (capital.ro) În România, consumul anual de ciocolată a crescut la aproximativ 5 kilograme pe locuitor, situând țara pe locul 10 în Europa la acest capitol