Sari la conținut

Ciocolata neagră este bună pentru sănătate? Ce afecțiuni poate trata ciocolata neagră?

ciocolata neagră
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ciocolată

Ciocolata neagră este bună pentru sănătate? Ciocolata este un tip de bomboane făcute din fasolea plantei de cacao. Boabele de cacao sunt recoltate, curățate, prăjite și decojite, după care sunt denumite plute de cacao.

Plicurile de cacao sunt apoi măcinate și rafinate pentru a produce lichior de cacao, care poate fi utilizat pentru fabricarea prafului de cacao și a ciocolatei. Lapte, zahăr și alte ingrediente sunt apoi adăugate la un al doilea proces de rafinare pentru a produce ciocolată.

Avantajele consumului de ciocolată neagră

Ciocolata neagră conține diferite componente active, cum ar fi antocianidine, proantocianidine și catechine, care contribuie la aroma amară a ciocolatei negre.

Se constată că consumul moderat de ciocolată neagră de 6 porții sau mai puțin pe săptămână reduce riscul de boli coronariene, diabet și accident vascular cerebral.

Cu diferitele sale beneficii nutriționale, ciocolata neagră poate promova sănătatea în următoarele moduri.

  1. Oferă efecte antiinflamatorii

Cifrele boabelor de cacao se află în topul celor mai bogate alimente în antioxidanți din punct de vedere al potențialului terapeutic.

Antioxidanții sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a lupta împotriva radicalilor liberi din organism și de a reduce inflamația, care altfel poate duce la boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, tulburările metabolice și diferite tipuri de cancer.

  1. Sprijină sănătatea digestivă

Ciocolata neagră poate ajuta la stimularea vezicii biliare, la inducerea contracțiilor stomacului și la creșterea motilității generale. Aceste efecte pot ajuta la prevenirea stazei vezicii biliare.

Ciocolata neagră și polifenolii săi pot crește, de asemenea, bacteriile intestinale sănătoase și pot reduce inflamația intestinului.

În timp ce cercetările preliminare susțin utilizarea ciocolatei negre pentru sănătatea gastro-intestinală, sunt necesare mai multe studii pentru a stabili efectele acesteia.

  1. Controlează tensiunea arterială

Unii dintre polifenolii din ciocolata neagră ajută la producerea de oxid nitric, cunoscut ca un vasodilatator puternic și s-a dovedit că scade tensiunea arterială.

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială pot consuma ciocolată neagră, dar în cantități adecvate. De asemenea, trebuie să fie conștienți de conținutul său inerent de grăsimi și sodiu.

  1. Ciocolata neagră este ideală ca afrodiziac

Ciocolata neagră este considerată un afrodiziac. Cu toate acestea, cercetarea umană efectuată pe această temă a fost observativă, făcând această afirmație destul de subiectivă.

Se consideră că compușii azotoși ai cofeinei și teobrominei induc o senzație plăcută. N-aciletanolaminele nesaturate, o altă componentă a ciocolatei negre și a pudrei de cacao, imită canabinoizii.

  1. Îmbunătățește cunoașterea

Conținutul de flavonoizi din ciocolata neagră poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive la persoanele sănătoase și la cei cu tulburări cognitive.

Un studiu a constatat că consumul moderat de ciocolată neagră ajută la creșterea activității creierului, în special în conductele temporo-occipital.

  1. Ciocolata neagră ajută la scăderea în greutate

Există rezultate mixte în cercetarea privind efectul ciocolatei negre și pierderea în greutate.

Mirosul ciocolatei negre poate favoriza sațietatea timpurie, scăzând astfel riscul de creștere în greutate.

Flavonoidele găsite în ciocolata neagră s-au dovedit a exercita acțiuni metabolice pentru a ajuta la reducerea depunerii de rezistență la grăsimi și insulină și, prin urmare, pot fi considerate bune pentru pierderea în greutate.

  1. Poate ajuta la reducerea colesterolului

S-a constatat că aportul de ciocolată neagră poate duce la reduceri considerabile ale nivelului colesterolului total și al colesterolului LDL, fără a afecta nivelul colesterolului HDL.

Cu toate acestea, acest efect este de scurtă durată, motiv pentru care ciocolata neagră nu poate servi ca substitut pentru medicamentele standard care scad colesterolul

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel