Sari la conținut

Ciocolată toxică, plină de metale grele. Este vândută și în România

Plângerea vine din partea unei asociații de consumatori din SUA împotriva multinaționalelor din industrie, care asigură că respectă limitele legale pentru metale grele.

Ciocolata neagră este considerată cea mai sănătoasă ciocolată, datorită prezenței antioxidanților și a conținutului scăzut de zahăr.

Totuși, îngrijorătoare pentru iubitorii de batoane cu conținut ridicat de cacao este o plângere a Consumer Reports, o asociație de consumatori din SUA, care a descoperit cantități de plumb și cadmiu considerate „periculoase” în produse de ciocolată neagră de la diverse companii multinaționale.

Reprezentanții companiilor susțin că barele analizate respectă limitele. Între timp, cazul a ajuns deja în instanță și ar putea crea un precedent important în evaluarea siguranței produselor pe bază de cacao și a obligațiilor față de consumatori, scrie Today.

Nivelurile de consum

Totul a început cu testele efectuate de Consumer Reports (Cr), care au dezvăluit niveluri nocive de plumb și cadmiu în 23 din 28 de batoane de ciocolată analizate, de la 21 de mărci diferite, inclusiv Mondelez International, Lindt, Theo Chocolate și Trader Joes’s. Limitele identificate de statul California au fost folosite ca referință.

Pentru a stabili periculozitatea, experții se referă la un consum zilnic de cel puțin 33 de grame de ciocolată neagră pe zi. Deși este adevărat că cei mai mulți oameni nu mănâncă ciocolată în fiecare zi sau în asemenea cantități, rămân 15% care au acest obicei, cel puțin potrivit companiei de cercetare de piață Mintel.

Potrivit experților din cadrul asociației americane, există îngrijorări și pentru cei care nu sunt consumatori obișnuiți de ciocolată.

Analizele

În cadrul testelor, Consumer Reports susține că a folosit ca punct de referință nivelul maxim admisibil de absorbție din California (Madl) pentru plumb (0,5 micrograme) și cadmiu (4,1 mcg).

Conținutul ridicat de plumb, precizează Cr, a fost detectat în zece batoane, inclusiv în batonul Lindt cu 85% cacao. Pe de altă parte, opt produse au avut niveluri de cadmiu considerate peste medie, în timp ce cinci batoane au prezentat valori modificate pentru ambele metale grele, cum ar fi batonul de ciocolată ecologică Green & Black’s de la Mondelez.

Prezența naturală

Să subliniem că plumbul și cadmiul sunt prezente în mod natural în boabele de cacao. Acestea se găsesc într-un procent mai mare în ciocolata neagră decât în ciocolata cu lapte, deoarece prima are un conținut mai mare de cacao decât cea din urmă, care are mai mult zahăr.

Pe lângă ciocolată, aceste două metale grele pot fi găsite și în alte alimente, cum ar fi cartofii dulci, spanacul și morcovii. Deși sunt întotdeauna conținute în cantități mici, aceste metale pot atinge totuși niveluri periculoase, deoarece provin din mai multe surse. Acesta este motivul pentru care limitarea expunerii este crucială.

Subiecți cu risc

Potrivit experților, expunerea constantă și pe termen lung chiar și la cantități mici de metale grele poate duce la diverse probleme de sănătate, cu pericole în special pentru femeile însărcinate și copiii mici.

În special, pentru aceștia din urmă, astfel de substanțe pot duce la probleme de dezvoltare, inclusiv probleme cerebrale, și pot duce la un IQ mai mic, a declarat Tunde Akinleye, cercetător în domeniul siguranței alimentare care a condus testele.

Expertul a subliniat că riscurile există la orice vârstă. Expunerea frecventă a adulților la plumb poate duce, de exemplu, la probleme ale sistemului nervos, hipertensiune, suprimarea sistemului imunitar, afecțiuni renale și probleme de reproducere.

Răspunsul producătorilor

Contactată de AgriFood Today pentru clarificări, Mondelez International ne-a trimis la National Confectioners Association, un grup comercial care protejează interesele companiilor care ambalează produsele. Christopher Gindlesperger, vicepreședintele senior pentru afaceri publice și comunicare, a răspuns asigurându-ne de siguranța ciocolatei. ‘Standardele Biroului californian de evaluare a pericolelor pentru sănătatea mediului (Oehha), citate în studiul Consumer Reports, nu sunt standarde de siguranță alimentară’, a precizat oficialul, subliniind că ‘o investigație efectuată de experți […] a concluzionat că cadmiul și plumbul sunt prezente în cacao și ciocolată din cauza solului și că curățarea boabelor de cacao în timpul prelucrării reduce plumbul și cadmiul din produsele de ciocolată’, conchide sursa.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel