Sari la conținut

Ciupercile, legumele care pot înlocui carnea? Mihaela Bilic: „Se spune că…”

Carnea este un aliment important, deoarece conține o cantitate mare de proteine. Cu toate acestea, persoanele care adoptă o dietă bazată pe alimente de origine vegetală ar putea înlocui carnea cu ciuperci?

Foarte multe persoane consideră că ciupercile pot înlocui cu succes carnea. Gustul și consistența ne fac, cu siguranță, să credem acest lucru. Dar cât de benefic este acest lucru din punct de vedere nutrițional?

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie că ciupercile nu sunt o alternativă atât de bună precum am crede. Acestea au un conținut destul de scăzut de proteine, iar acestea sunt incomplete.

Ciupercile pot înlocui carnea?

Când ești vegetarian sau ții post, ciupercile par a fi înlocuitorul perfect pentru carne. Se spune că sunt bogate în proteine și au gust de pui, dar nu e chiar așa.

Nu trebuie să uităm că ciupercile sunt legume, asta înseamnă peste 90% apă și doar urme de proteine și grăsimi. Spre deosebire de carne, care are proteine complete în proporție de 20-25%, în ciuperci avem 3-4% proteine și acelea incomplete.

Cât despre gust, poate ciupercile champignons să aducă puțin a carne de pui.

Aveți nevoie de argumente nutriționale? Ei bine, ciupercile au multe fibre, minerale (potasiu, zinc, seleniu, fier) și toate vitaminele din grupul B.

Spre deosebire de alte legume, ciupercile nu conțin fitați, deci fierul din compoziția lor se absoarbe eficient (1mg/100g).

Conținutul bogat de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Ciupercile champignons conțin mult seleniu, un oligoelement valoros împotriva cancerului de prostată. În asociere cu vitamina E dintr-o banală lingură de ulei, are efect antioxidant de neutralizare a toxinelor și radicalilor liberi.

Au proprietăți antibacteriene

În ciuperci avem concentrația maximă de vitamine B de origine vegetală. 100g ciuperci acoperă 30-40% din D.Z.R de vitamina B3 și B5.

Substanțele antibiotice benefice din sporii ciupercilor inhibă și chiar distrug o serie de bacterii, stimulează activitatea globulelor albe din sânge și sporesc rezistența organismului la îmbolnăvire.

De ce ne plac așa mult ciupercile?

Conțin acid glutamic, forma naturală a monoglutamatului de potasiu. Și când spunem glutamat spunem al cincilea gust, adică delicios și irezistibil.

Să nu uităm că și trufele sunt tot niște ciuperci cu proprietăți afrodiziace. De data asta mirosul este special, conține androstenol și crește atracția sexuală. Iar argumentul suprem l-am lăsat pentru final: ciupercile au doar 10 cal/100g, de consumat fără restricții de cantitate”, a explicat dr. Mihaela Bilic în emisiunea „Doctor de bine”, de la PRO TV.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: